"Η μοιρασιά του διαβόλου" από το Κ.Θ.Β.Ε.

30.01.2004
To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 6 Φεβρουαρίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών τη "Μοιρασιά του διαβόλου", ένα έργο του Φαμπρίς Μελκιό που γράφτηκε το 2001 και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 6 Φεβρουαρίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών τη "Μοιρασιά του διαβόλου", ένα έργο του Φαμπρίς Μελκιό που γράφτηκε το 2001 και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο αναφέρεται στην πρόσφατη τραγωδία της Βοσνίας και επικεντρώνεται σε χαρακτήρες που αγωνίζονται να υπερασπιστούν τη ζωή απέναντι στο θάνατο και τον παραλογισμό.

Για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου, ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου και οι ηθοποιοί ταξίδεψαν πρόσφατα στο Βελιγράδι. Αυτή η πρωτοβουλία αποδείχτηκε για όλους πολύτιμη στην προετοιμασία της παράστασης, καθώς προσέθεσε στην ανάγνωση και την ερμηνεία τους νέο υλικό, συλλεχθέν από βιωματικές εμπειρίες.

Μέσα στη δίνη του εμφύλιου πολέμου στην Βοσνία ο Λόρκο Λιέβιτς, ένας νεαρός Σέρβος, λιποτακτεί και αφήνει πίσω του την πατρίδα του και την οικογένειά του: τους γονείς του, τον μικρότερο αδερφό του, τον καλύτερο φίλο του και μαζί τους τη Μουσουλμάνα γυναίκα του. Κι ενώ ο Λόρκο φτάνει ως το Παρίσι και τις "άλλες χώρες" παίρνοντας μαζί του τα φαντάσματα των αγαπημένων του, εκείνοι που έμειναν πίσω βλέπουν τις σχέσεις μεταξύ τους να δοκιμάζονται, καθώς ο πόλεμος εισβάλλει στο σπίτι τους...

Με τη "Μοιρασιά του Διαβόλου" o Μελκιό μας ξαναθυμίζει την πρόσφατη τραγωδία της Βοσνίας όχι μόνο με τη σκληρότητα που δοκιμάζουν οι ήρωές του, αλλά και με πολύ λυρισμό, ευαισθησία και χιούμορ, σ' ένα κείμενο που γλιστράει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τον πόνο και την τρυφερότητα, το μίσος και την ανθρωπιά.

Συντελεστές:
Mετάφραση : Mαρία Eυσταθιάδη
Σκηνοθεσία : Πέτρος Σεβαστίκογλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Kένι Mακ Λέλαν
Μουσική : Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Χορογραφία : Aμάλια Mπένετ
Φωτισμοί : Hλίας Kωνσταντακόπουλος

Ηθοποιοί : Aμαλία Γκούμα, Σίμος Kακάλας, Γιώργος Kαυκάς, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Θόδωρος Oικονομίδης, ΄Aρης Tσαμπαλίκας