Εκδηλώσεις του ΕΙΠ στο Λονδίνο!

04.02.2004
Εντονη παρουσία σημειώνει αυτό το διάστημα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Μ. Βρετανία με εκδηλώσεις που οργανώνει και ενισχύει στο Λονδίνο στο πλαίσιο της σειράς Greece in Britain 2004.
Εντονη παρουσία σημειώνει αυτό το διάστημα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Μ. Βρετανία με εκδηλώσεις που οργανώνει και ενισχύει στο Λονδίνο στο πλαίσιο της σειράς Greece in Britain 2004.
Ειδικότερα, τo EIΠ συμμετέχει στην οργάνωση της έκθεσης έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, και του Βυζαντινού Φεστιβάλ Λονδίνου, ενισχύει και πάλι το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Δράματος στο Λονδίνο (London Festival of Greek Drama) και οργανώνει την έκθεση σκίτσων της Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου "Η Αθήνα με τα μάτια ενός σκιτσογράφου".

Οι εκδηλώσεις αναλυτικότερα :

6/2 - 26/3: Βυζαντινό Φεστιβάλ Λονδίνου και συναυλία Σαβίνας Γιαννάτου & Primavera en Salonico (17/2)
Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις του φεστιβάλ επικεντρώνονται φέτος στο θέμα "Γυναίκες στο Βυζάντιο" με ειδική αναφορά στο πρόσωπο της Κασσιανής (9ος αι). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση για το θέμα αυτό στο King's College και φωτογραφική έκθεση (16 - 30/3, King's College). Κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα είναι μια μεγάλη συναυλία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου με παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Χρήστου Χατζή "Το Τροπάριο της Κασσιανής" (The Troparion of Kassiani), το νέο έργο του John Tavener "The Myrrh-bearer" και η συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico στο Queen Elizabeth Hall, South Bank Centre στις 17/2. Η Σαβίνα Γιαννάτου θα ερμηνεύσει κομμάτια από το άλμπουμ της Virgin Maries of the World (Παναγίες του κόσμου) που αντανακλούν το φετινό κεντρικό θέμα του φεστιβάλ.

9/2 - 12/3: Φεστιβάλ Ελληνικού Δράματος στο Λονδίνο
Το φεστιβάλ είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως. Διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου - εφέτος είναι η έβδομη χρονιά - και περιλαμβάνει ομιλίες, εισηγήσεις, παραστάσεις, παρουσιάσεις και κινηματογραφικές προβολές που εστιάζονται στη μετάδοση και την ανάδειξη της εμπειρίας του αρχαίου ελληνικού δράματος σε ένα ευρύτερο σύγχρονο κοινό. Ειδικότερα εφέτος θα παρουσιάσει δύο καινούργιες παραστάσεις αρχαίου δράματος : τους "Αχαρνείς" και τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη.
Βασικός διοργανωτικός φορέας του φεστιβάλ είναι o Σύνδεσμος για την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών (Society for the Promotion of Hellenic Studies), ο οποίος εορτάζει φέτος την 125η επέτειο από την ίδρυσή του.

9/2 - 1/3: "Η Αθήνα με τα μάτια ενός σκιτσογράφου":
Έκθεση σκίτσων της Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου στο Hellenic Centre. Η έθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Τα σκίτσα έχουν θέμα την Αθήνα - τις γειτονιές, τα μνημεία και τα αξιοθέατά της - όπως τα απεικονίζει με μοναδικό τρόπο η σκιτσογράφος, και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιδρύματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

11/2 - 23/5: Εκθεση Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (National Gallery)
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1541 - 1614) στη Μ. Βρετανία. Ανάμεσα στα έργα σε καμβά, σκίτσα και γλυπτά, θα εκτεθούν και δύο έργα από την Ελλάδα. Η "Κοίμηση της Θεοτόκου" από τη Σύρο θα αποτελεί και το πρώτο έκθεμα στις αίθουσες.
Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art) και προβλέπεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2004 στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζεται από το ΕΙΠ η προβολή μίας ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής κάθε εβδομάδα καθώς και ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει ελληνική μουσική, ελληνική κουζίνα και παραδοσιακούς χορούς.