Τάρικ Άλι, Η πέτρινη γυναίκα

02.03.2004
Η Πέτρινη γυναίκα είναι το τρίτο μυθιστόρημα της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ του γνωστού πεζογράφου και πολιτικού στοχαστή Τάρικ Άλι. Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει μια εικόνα της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1899, στο κλείσιμο του 19ου αιώνα, μέσα από τη μοίρα μιας οικογένειας σε ένα θέρετρο στη θάλασσα του Μαρμαρά. Μοιάζει σαν τα πρόσωπα των φωτογραφιών ενός οικογενειακού άλμπουμ να ζωντανεύουν και να διηγούνται τις ιστορίες τους...
Η Πέτρινη γυναίκα είναι το τρίτο μυθιστόρημα της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ του γνωστού πεζογράφου και πολιτικού στοχαστή Τάρικ Άλι.

Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει μια εικόνα της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1899, στο κλείσιμο του 19ου αιώνα, μέσα από τη μοίρα μιας οικογένειας σε ένα θέρετρο στη θάλασσα του Μαρμαρά. Μοιάζει σαν τα πρόσωπα των φωτογραφιών ενός οικογενειακού άλμπουμ να ζωντανεύουν και να διηγούνται τις ιστορίες τους.

Όλα ξεκινούν όταν ο αρχηγός μιας μεγάλης οικογένειας με παράδοση πεντακοσίων χρόνων στα δοικητικά της Αυτοκρατορίας, αλλά που τα μέλη της ζουν πλέον στο περιθώριο των γεγονότων, αρρωσταίνει και γύρω του συγκεντρώνονται τα παιδιά και οι συγγενείς του στο παραθαλάσσιο θέρετρο της οικογένειας.

Ο Τάρικ Άλι μάς είναι γνωστός τόσο για τη δεξιοτεχνία με την οποία κινεί τα αφηγηματικά νήματα, όσο και για το ιστορικο-πολιτικό πρίσμα, μέσα από το οποίο προσεγγίζει τα θέματά του.
Στην Πέτρινη Γυναίκα, η γραφή του συνδυάζει τη μυστικιστική ατμόσφαιρα ανατολίτικου παραμυθιού με μια κριτική ματιά στην ιστορία και στον τρόπο που ερμηνεύουμε την ανθρώπινη δράση μέσα στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, χωρο-χρονικά προσδιορισμένης. Οι ήρωες του βιβλίου ενεργούν μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης συναισθηματικής έντασης, ενώ η δράση εκτυλίσσεται υπό την πίεση των ιστορικών εξελίξεων μιας Αυτοκρατορίας που σταδιακά καταρρέει.
Ο αναγνώστης μαγεύεται από τη γοητεία της Ανατολής, αλλά διακρίνει μέσα στο λυρισμό της αφήγησης την ευρωπαϊκή σκοπιά από την οποία ο συγγραφέας προσεγγίζει την οθωμανική ιστορία. Το βιβλίο, πέρα από τη δεξιοτεχνική γραφή του και τη γλαφυρότητα των εικόνων του, δίνει τη δυνατότητα να στοχαστεί κανείς επάνω στην ιστορία ενός χαμένου κόσμου, που σήμερα υπάρχει μόνο μέσα στους μύθους των "χρυσών ημερών" του παρελθόντος.

O Tariq Ali γεννήθηκε και σπούδασε στο Πακιστάν και αργότερα στην Οξφόρδη. Έχει γράψει πάνω από δώδεκα βιβλία για την παγκόσμια ιστορία και πολιτική, βιογραφίες, πέντε μυθιστορήματα, καθώς και σενάρια για τη σκηνή και την οθόνη. Το μυθιστόρημά του Στον ίσκιο της ροδιάς αποτέλεσε το πρώτο μέρος μιας πενταλογίας ιστορικών μυθιστορημάτων που απεικονίζουν την αντιπαράθεση μεταξύ ισλαμικού και χριστιανικού πολιτισμού. Πήρε το βραβείο Αρχιεπισκόπου Σαν Κλεμέντε του Ινστιτούτου Ροζαλία ντε Κάστρο για το καλύτερο μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία το 1994 και όπως και τα υπολοιπα βιβλία του, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Η Πέτρινη γυναίκα είναι το τρίτο μέρος της πενταλογίας, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Έργα του : Οι Νεχρού και οι Γκάντι, Μπορεί να επιζήσει το Πακιστάν;, Τα χρόνια των αγώνων στους δρόμους: Μια αυτοβιογραφία της δεκαετίας του '60, Επανάσταση από τα πάνω: Πού πηγαίνει η Σοβιετική Ένωση;, Λύτρωση, , Το βιβλίο του Σαλαδίν, Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών - Σταυροφοριές, Τζιχάντ και Nεωτερικότητα κ.ά.

Εκδόσεις Άγρα
Συγγραφέας: Τάρικ Άλι
Τίτλος: Η πέτρινη γυναίκα
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Σελίδες: 314
ISBN: 960-325-502-5