Εντα Γκάμπλερ από το Εθνικό Θέατρο!

11.11.2004
Η "Έντα Γκάμπλερ" του Ερρίκου Ιψεν, ένα έργο με συναρπαστικό ρυθμό και άμεσους διαλόγους, παρουσιάζεται στο θέατρο Κάππα, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντουρη.

Η "Έντα Γκάμπλερ" του Ερρίκου Ιψεν, ένα έργο με συναρπαστικό ρυθμό και άμεσους διαλόγους, παρουσιάζεται στο θέατρο Κάππα, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντουρη.
Ο Ίψεν σ' αυτό το έργο έχει δημιουργήσει μια ηρωϊδα 'πιο ιδιαίτερη' και 'πιο ποιοτική' που, όμως, συμπεριφέρεται ακραία και προκλητικά σαν απάντηση στην μικροαστική αντίληψη που την περιβάλλει. Ο ίδιος ο Ερρίκος Ίψεν σημειώνει για το έργο "Αυτό που θέλησα πραγματικά ήταν να παρουσιάσω ανθρώπινα όντα, συναισθήματα, συγκρούσεις, τύχες ανθρώπων μέσα σε πλαίσιο συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών και αρχών..."

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο, η σκηνοθέτις της παράστασης, Νικαίτη Κοντούρη, ανάφερε πως "το έργο χαρακτηρίζεται από ευθύ, ευθύβολο λόγο και υποδόρειο χιούμορ. Ο Ιψεν προσδίδει στην Εντα ένα χαρακτήρα δύσκολο και ένα συμπαγή ψυχισμό. Η "δικιά" μας Εντα θα μπορούσε να είναι μία Εντα του σήμερα, έχει εμποτιστεί, δηλαδή, με σύγχρονα στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για την όψη της παράστασης που αφορά σε μία άχρονη ιστορικότητα. Δεν υπάρχει ιστορική αναπαράσταση, αλλά έχουμε περάσει σε μία ρευστή φόρμα του 20ου αιώνα". Επίσης σημείωσε πως "το έργο κρύβει πολλές εκπλήξεις καθώς αφεθήκαμε σ΄αυτό να μας οδηγήσει".
Η Φιλαρέτη Κομνηνού, που υποδύεται την Εντα Γκάμπλερ ανέφερε πως "ο ρόλος της Εντα δεν εξαντλείται, γι' αυτό και πάντα αδημονεί κάποιος να δει μία καινούρια Εντα Γκάμπλερ. Εμείς δεν τονίσαμε την άκαμπτη famme fatale, αλλά το ρόλο του ζευγαριού, όπου η Εντα είναι ευνουχισμένη έχοντας πρόβλημα με τη θηλυκότητά της".

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Νίκος Κούρκουλος, ο οποίος, απαντώντας στις ευχαριστίες των συντελεστών της παράστασης σημείωσε πως "η δουλειά ενός διευθυντή είναι να υπηρετεί και να δίνει όλη την άνεση στους ανθώπους που προσφέρουν τέχνη και ομορφιά".

Λίγα λόγια για το έργο
Κεντρικό πρόσωπο του έργου η ιδιότυπη, υπερήφανη, γοητευτική Έντα Γκάμπλερ, η οποία ζει σε έναν κόσμο που ούτε καταλαβαίνει, ούτε συμπαθεί. Η Έντα είναι παντρεμένη με τον ελπιδοφόρο, αλλά βαρετό ακαδημαϊκό Τέσμαν. Οι επεμβάσεις της Δεσποινίδος Τέσμαν (θεία) και η παρουσία της Μπέρτα, υπηρέτριας των Τέσμαν στο καινούργιο τους σπίτι την πιέζουν ασφυκτικά. Την πλήξη της Έντα διασκεδάζει μόνο η παρουσία του οικογενειακού φίλου Μπρακ, ενός ευγενικού αλλά αδίστακτου πραγματιστή. Η επίσκεψη της παλιάς γνώριμης Τεα Ελβεστεντ και η αποκάλυψη της σχέσης της με τον ευφυή αλλά ασταθή Αϊλερτ Λέβμποργκ θα αναστατώσει την ζωή των Τέσμαν και κυρίως θα γεννήσει στην ψυχή της Έντα έναν ανεξέλεγκτο φθόνο. Ο Αϊλερτ Λεβμποργκ υπήρξε παλιότερα για την Έντα κάτι παραπάνω από 'στενός φίλος'. Ο Λέβμποργκ θα οδηγηθεί με την προτροπή της Έντα σε νύχτα οργίων και στη συνέχεια στην 'αυτοκτονία'. Η Έντα στο μεταξύ θα κάψει το χειρόγραφο - πνευματικό παιδί του Λέβμποργκ και της Τέα και στη συνέχεια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς του Μπρακ. Θα δραπετεύσει από το αδιέξοδο με έναν θάνατο 'ωραίο' μετά από ένα παράφορο βαλς στο πιάνο.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Έντα: Φιλαρέτη Κομνηνού
Μπέρτα: Μελίνα Βαμβακά
Δεσποινίς Τέσμαν: Ειρήνη Ιγγλέση
Τέσμαν: Θεμιστοκλής Πάνου
Κυρία Ελβεστεντ: Χρύσα Σπηλιώτη
Μπρακ: Σοφοκλής Πέππας
Λεβμποργκ: Κώστας Ζαχαράκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 18.00 - 21.00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00
Σάββατο, Κυριακή: 18.00 - 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 20 Ευρω, 18 Ευρω (λαϊκή απογευματινή), 10 Ευρω (φοιτητικό).