Ημερολόγια 2005

07.12.2004
Το e-go σας παρουσιάζει τα καλύτερα ημερολόγια της χρονιάς!
Ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Στην "μεταβυζαντινή Αθήνα", μια ιδιαίτερα σημαντική, αλλά άγνωστη κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ιστορική περίοδο για την πόλη είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για το 2005. Ως φυσική συνέχεια του ημερολογίου του 2004, που είχε θέμα του τη βυζαντινή Αθήνα, το ημερολόγιο του 2005 έχει σαν στόχο να προβάλλει λίγες αλλά ουσιαστικές όψεις της ιστορίας, της καθημερινής πνευματικής ζωής και της τέχνης στην πόλη από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν μερικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τα οποία μάλιστα αποτελούν μοναδικές μαρτυρίες για μνημεία που έχουν πλέον χαθεί, όπως οι δυο εικόνες του Εμμανουήλ Τζάνε (1664) με τον Χριστό Παντοκράτορα και την Παναγία Οδηγήτρια αντίστοιχα, που κοσμούσαν το τέμπλο του Αγίου Ανδρέα, καθολικό της μονής της Οσίας Φιλοθέης, στη θέση του οποίου χτίστηκε η σημερινή Μητρόπολη. Ωστόσο, τα αντικείμενα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αποδώσουν την ιστορική και καλλιτεχνική εξέλιξη της πόλης.

Ημερολόγια των εκδόσεων Καστανιώτη

Δύο ημερολόγια του 2005 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για τα "Στρίβειν δια του αρραβώνος" και "Σή-κω-σέ το...το ευ-τυ-χι-σμέ-νο".

Tο πρώτο πραγματεύεται το θέμα του γάμου και τα βάσανά του, εμπνευσμένο από δώδεκα ταινίες από τη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Ηλιόπουλος, ο Βουτσάς, ο Σταυρίδης, ο Λογοθετίδης, ο Χατζηχρήστος και πολλοί ακόμα μεγάλοι πρωταγωνιστές έχουν να δώσουν τις συμβουλές τους για τους παντρεμένους.

Το δεύτερο είναι ένα χιουμοριστικό ημερολόγιο του ΚΥΡ με τα καλύτερα σκίτσα της περασμένης χρονιάς μαζί με τη καινούρια δουλειά του. Το ημερολόγιο αποτελεί μια καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων της χώρας μας μέσα απ’ τη ματιά του γελοιογράφου.


Bob Dylan "Η ζωή μου"

Ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στον Bob Dylan, στον θρύλο της rock μουσικής, στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικοί σταθμοί της καριέρας του και της προσωπικής του ζωής καθώς και αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του, "προσφέρουν" οι εκδόσεις Μεταίχμιο στους αναγνώστες τους.
Στο βιβλίο με τίτλο "Η ζωή μου" (μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου, Νίκη Προδρομίδου) ο Bob Dylan αποκαλύπτεται όπως ποτέ άλλοτε, εμβαθύνοντας σε κρίσιμες φάσεις της ζωής και της σταδιοδρομίας του.