Η Ζωή Ενα Όνειρο

06.12.2004
Στην Πολωνία, ο βασιλιάς Βασίλειος φυλακίζει τον γιο του και διάδοχο στο θρόνο του Σιγισμούνδο, επειδή σύμφωνα με το ... ωροσκόπιο όταν μεγαλώσει θα τον εκθρονίσει και θα τον σκοτώσει. Ετσι, ο Σιγισμούνδος ζει αλυσοδεμένος σε μια φυλακή αγνοώντας την πραγματική ταυτότητα του. Φρουρός και παιδαγωγός του εκεί είναι ο βασιλικός έμπιστος Κλοτάλντο.

Το έργο: Στην Πολωνία, ο βασιλιάς Βασίλειος φυλακίζει τον γιο του και διάδοχο στο θρόνο του Σιγισμούνδο, επειδή σύμφωνα με το ... ωροσκόπιο όταν μεγαλώσει θα τον εκθρονίσει και θα τον σκοτώσει. Ετσι, ο Σιγισμούνδος ζει αλυσοδεμένος σε μια φυλακή αγνοώντας την πραγματική ταυτότητα του. Φρουρός και παιδαγωγός του εκεί είναι ο βασιλικός έμπιστος Κλοτάλντο. Μια γυναίκα, η Ροζάουρα φτάνει με τον υπηρέτη της στον πύργο μεταμφιεσμένη σε αγόρι, αναζητώντας τον άντρα που την ατίμασε με όπλο της ένα μόνο σπαθί. Στο μεταξύ, ο βασιλιάς αποφασίζει να ελευθερώσει τον Σιγισμούνδο δίνοντάς του έτσι μια ευκαιρία να διαψεύσει τις σκοτεινές προφητείες. Αυτός, όμως, μόλις παίρνει την εξουσία, επιδεικνύει έναν τόσο αφόρητο χαρακτήρα που ξαναβρίσκεται γρήγορα στη φυλακή. Με ένα τέχνασμα του πατέρα του πιστεύει ότι η «περιπέτειά» του στην βασιλική Αυλή ήταν ένα όνειρο. Όμως, ο πρίγκιπας έχει μάθει πια να ονειρεύεται και σύντομα θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι... η ζωή είναι ένα όνειρο.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Το έργο του σπουδαίου Ισπανού δραματουργού Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα "Η ζωή είναι ένα όνειρο" παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα.
Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, την μετάφραση έχει αναλάβει ο Νίκος Χατζόπουλος, τα σκηνικά και κουστούμια η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, την μουσική επιμέλεια οι CotiK και τους φωτισμούς επιμελείται ο Λευτέρης Παυλόπουλος.
Ο Κώστας Μπερικόπουλος ερμηνεύει τον βασιλιά Βασίλειο, ο Αργύρης Ξάφης τον γιο του Σιγισμούνδο, ο Γιάννης Νταλιάνης τον βασιλικό έμπιστο Κλοτάντα. Στο ρόλο της Ροζάουρα η Αννα Μάσχα και του υπηρέτη της ο Σωκράτης Πατσίκας. Ανίψια του βασιλιά η Ιωάννα Παππά και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου. Στο ρόλο του μυστηριώδη νεαρού που διαρκώς ονειρεύεται ο Γιώργος Γλάστρας.


Τι μας άρεσε:
- Το αριστουργηματικό έργο του Καλντερόν, μια σπουδή ανάμεσα στο πεπρωμένο και την ελεύθερη βούληση, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι. Εμπνευσμένο από το μύθο του Οιδίποδα και με συνεχείς σκηνοθετικές αναφορές σ΄ αυτόν, αναδεικνύει την τραγικότητα και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ψυχής.
- Οι βαθιές φιλοσοφικές προεκτάσεις και τα ερωτήματα που αναδύθηκαν από αυτό το απλό γοητευτικό αλληγορικό ... παραμύθι.
- Η ονειρική ατμόσφαιρα της παράστασης. Τα σκηνικά και οι φωτισμοί στις μαυρο- κόκκινες αποχρώσεις τους, μας έβαλαν από την αρχή στο κλίμα και μας κυρίευσαν.
- Η έμμετρη και ομοιοκατάληκτη μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου. Η ελληνική γλώσσα με τη λυρικότητα και τη μουσικότητά της που κρύβεται στο μεγαλείο της.
- Όλη η διανομή του έργου ήταν πραγματικά ιδανική. Ο Αργύρης Ξάφης μας καθήλωσε με την εσωτερική ένταση της ερμηνείας του στο ρόλο του Σιγισμούνδου. Οι κινήσεις, το βλέμμα και η φωνή του υπήρξαν υποδειγματικά, ενώ διατήρησε τις ισορροπίες ενός εξαιρετικά δύσκολου ρόλου κατορθώνοντας να μας βάλει στα άδυτα της ψυχής του νεαρού πρίγκιπα. Η εκπληκτική Αννα Μάσχα ως Ροζάουρα για άλλη μια φορά μας εξέπληξε με την ερμηνευτική της δεινότητα, ενώ ιδιαίτερα καλός υπήρξε ο Κώστας Μπερικόπουλος στο ρόλο του τραγικού βασιλιά.

Σε ποιον απευθύνεται: Στους υποψιασμένους θεατρόφιλους που αρέσκονται σε διαφορετικές αναγνώσεις.


Πρόγραμμα - Να το αγοράσω; Και βέβαια, είναι πολύ ενημερωμένο με πολλές φωτογραφίες.



Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Επειδή η παράσταση είναι πολύ «περιζήτητη», καίτοι ανεβαίνει για δεύτερη φορά, φροντίστε από πριν για τα εισιτήριά σας. Το θέατρο Πόρτα βρίσκεται στην οδό Μεσογείων, οπότε αν είστε ... τυχεροί θα παρκάρετε στα στενά των Αμπελοκήπων.

Πρόγραμμα Παραστάσεων:
17 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2004
Τετάρτη - Σάββατο 21.15 μ.μ.
Κυριακή 19.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:
20 ευρω, φοιτητικό 15 ευρω.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ,
Μεσογείων 59.
www.portatheare.gr

Γεωργία Οικονόμου