Φως και Χρώμα... στη Βιέννη!

08.02.2005
Ανοίγει στη Βιέννη η μεγάλη έκθεση της συλλογής Κωστάκη με τίτλο "Φως και Χρώμα στη Ρωσική Πρωτοπορία, 1910 - 1930". Η Συλλογή Κωστάκη κατέχει σήμερα πρωτεύουσα θέση μεταξύ των σημαντικότερων συλλογών έργων τέχνης σε διεθνές επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών του διαμετρήματος των Kasimir Malewitsch, Wladimir Tatlin, Ljubow Popowa, Olga Rosanova, El Lissitzky, Alexander Rodtschenko, Iwan Kljun κ.ά.

Ανοίγει στη Βιέννη η μεγάλη έκθεση της συλλογής Κωστάκη με τίτλο "Φως και Χρώμα στη Ρωσική Πρωτοπορία, 1910 - 1930". 

Η Συλλογή Κωστάκη κατέχει σήμερα πρωτεύουσα θέση μεταξύ των σημαντικότερων συλλογών έργων τέχνης σε διεθνές επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών του διαμετρήματος των Kasimir Malewitsch, Wladimir Tatlin, Ljubow Popowa, Olga Rosanova, El Lissitzky, Alexander Rodtschenko, Iwan Kljun κ.ά.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης (MUMOK) παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αυστρία την Συλλογή Κωστάκη με μια έκθεση 300 έργων της. Ο Έλληνας Γεώργιος Κωστάκης (1913-1990) πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Μόσχα. Aναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες συλλεκτών έργων τέχνης του 20ου αιώνα αγοράζοντας επί δεκαετίες (μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) έργα καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Την έκθεση συνοδεύει τρίγλωσσος κατάλογος (αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά) 450 σελίδων που περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες.
Η έκδοση κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο DuMont και περιλαμβάνει υλικό τεκμηρίωσης και κείμενα από τους Μιλτιάδη Παπανικολάου, Christina Lodder, Συραγώ Τσιάρα, Jean-Claude Marcadé, Margareta Tillberg και πολλούς άλλους.

Η έκθεση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Αυστριακό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης / Ίδρυμα Ludwig της Βιέννης (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien).
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, στο Μάρτιν Γκρόπιους και απέσπασε τις επαινετικές κριτικές του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η Συλλογή Κωστάκη παρουσιάζει με υποδειγματικό τρόπο την εξέλιξη της ρωσικής τέχνης του Μοντερνισμού. Αρχίζοντας με έργα που βρίσκονται ακόμη κοντά στον συμβολισμό η ρωσική μοντέρνα τέχνη γνωρίζει έναν πρώτο σταθμό στον κυβο-φουτουρισμό των χρόνων μετά το 1910 με την Ljubow Popowa και τον Iwan Kljun. Με εκθέματα του Wladimir Tatlin και του Alexander Rodtschenko ακολουθούν σημαντικά δείγματα κονστρουκτιβιστικών τάσεων. Την κορύφωση αποτελούν έργα του σουπρεματισμού και κυρίως πίνακες του Kasimir Malewitsch, ο οποίος ανέπτυξε αυτήν την θεωρία της «καθαρής ανεικονικότητας» τοποθετώντας ένα μαύρο τετράγωνο πάνω σε λευκό φόντο. Εκτίθεται επίσης θεατρικό και βιομηχανικό σχέδιο καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Καλλιτεχνικού Πολιτισμού της Μόσχας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων, όπως οι El Lissitzky, Alexander Rodtschenko, Varvara Stepanova, Ian Kudriashev και Kliment Redko.

Παρουσιάζονται επίσης: πίνακες, γραφιστικά έργα, αντικείμενα και αρχειακό υλικό. Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Μιλιτιάδης Παπανικολάου, διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, και η Μαρία Τσαντσάνογλου, η οποία φέρει και την βασική ευθύνη για τον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
«Φως και Χρώμα στη Ρωσική Πρωτοπορία,1910-1930»
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης/ Ίδρυμα Ludwig Βιέννης
Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου - 19 Ιουνίου 2005