"Nοs Femmes" στο Μουσείο Φρυσίρα

21.02.2005
Στο Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζεται το έργο τεσσάρων διακεκριμένων καλλιτεχνών της γενιάς του 60 στη Γαλλία: Erro, Jean-Jacques Lebel, Bernard Rancillac και Herve Telemaque.
Στο Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζεται το έργο τεσσάρων διακεκριμένων καλλιτεχνών της γενιάς του 60 στη Γαλλία: Erro, Jean-Jacques Lebel, Bernard Rancillac και Herve Telemaque.

Η επιλογή μιας τέτοιας έκθεσης από το Μουσείο Φρυσίρα διέπεται από καλλιτεχνικούς και πνευματικούς λόγους, άλλους περισσότερο κι άλλους λιγότερο προφανείς. Υπάρχουν όμως και λόγοι ιστορικοί: οι εν λόγω καλλιτέχνες ανήκουν στην ίδια γενιά, εμφανίστηκαν στο γαλλικό στερέωμα, αλλά και εκτός Γαλλίας, την ίδια εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής στο δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση:
"Τα έργα τους ανέτρεπαν τις συνήθειες και τις προκαταλήψεις, οι ίδιοι τοποθετήθηκαν αμέσως με το μέρος της εξέγερσης, της κοινωνικής και πολιτικής κριτικής, μέσα σε μια δυτική κοινωνία η οποία, εξαιτίας της οικονομικής ευημερίας και της τεχνολογικής προόδου, θεωρούσε τον εαυτό της υπεράνω κάθε αμφισβήτησης".

Σήμερα στις αρχές ενός αιώνα που δεν ξεκινά με τον πιο ευοίωνο και ενθαρρυντικό τρόπο, οι καλλιτέχνες αυτοί συνεχίζουν να πειραματίζονται και να εξελίσσονται, δίχως να επαναπαύονται στην εικόνα που έχουν δημιουργήσει και την οποία θα μπορούσαν να καλλιεργούν για να διατηρήσουν τη θέση και τη φήμη τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ο Erro συνεχίζει ακούραστος την εγκυκλοπαιδική απογραφή των απεικονίσεων και των στερεοτύπων που παράγει στους διάφορους κλάδους της η βιομηχανία της εικόνας και που σκορπάει στον πλανήτη μέσω της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, των κινουμένων σχεδίων, των κόμικς και της διαφήμισης.

Ο Jean-Jacques Lebel έχοντας οργανώσει περισσότερα από 70 χάπενινγκ και περφόρμανς σε αρκετές ηπείρους, παράλληλα με τις ποιητικές, πολιτικές και εικαστικές του δραστηριότητες σε συνεργασία με εικαστικούς, κινηματογραφιστές, ή ποιητές, επιμένει να πειραματίζεται με την εικόνα και να οραματίζεται μια τέχνη άλλη.
Στην έκθεση "nos femmes" που οργανώνει το Μουσείο Φρυσίρα, ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια νέα εκδοχή της εγκατάστασης Λειψανοθήκη για τη Λατρεία της Αφροδίτης, η οποία αποτελείται από εκατοντάδες εικόνες και αντικείμενα που αλλάζουν μορφή, περιεχόμενο και διαστάσεις, ανάλογα με τους χώρους και τις χώρες που φιλοξενείται.

Ο Bernard Rancillac, αφηγητής της καθημερινότητας, των φαντασιώσεων και των μύθων, αποκρυπτογραφεί τον κόσμο μέσα από τη ζωγραφική, την φωτογραφία, την αφίσα και τα κόμικς. Ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την απεικόνιση της γυναικείας εικόνας και των σταρ του κινηματογράφου, των σπορ και της μουσικής τζαζ καθώς επίσης και με τα φλέγοντα θέματα της πολιτικής και της επικαιρότητας.

Τέλος, ο Telemaque, με την χαρακτηριστική εναλλαγή των μέσων και τη χρήση απρόβλεπτων στοιχείων, παρουσιάζει έργα τα οποία παίρνουν ανά διαστήματα τη μορφή προσωπικού ή πολιτικού χρονικού και τα οποία παραμένουν κωδικοποιημένα. Απόρροια της Aϊτινής του καταγωγής, η συνύπαρξη λαϊκών καθημερινών εικόνων, αποικιακών επιρροών, αμερικανικών, αλλά και ευρωπαϊκών επιδράσεων, η τέχνη του Telemaque, αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο κτήριο Μονής Αστερίου 7 του Μουσείου Φρυσίρα, έως τις 30 Απριλίου 2005 και παρουσιάζει έργα, με θέμα τη γυναίκα και τις πολλαπλές της απεικονίσεις, από τη δεκαετία του 60 έως τις μέρες μας.

Επιμέλεια έκθεσης: Philippe Dagen
Οργάνωση έκθεσης: Μάρθα Χαλικιά

Ξεναγήσεις: Από 05/02/05 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:30