Ίασις, Βιβλίο και Αγονη Γραμμή στο Κυκλαδικής

07.07.2010
Με 68.083 άτομα να έχουν επισκεφθεί εως τις 30 Ιουνίου 2010 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ενώ το 2009 ο συνολικός αριθμός ανήλθε στους 62.700), νέες και πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις πρόκειται να φιλοξενηθούν από τον Σεπτέμβριο στους κόλπους του.
Με 68.083 άτομα να έχουν επισκεφθεί εως τις 30 Ιουνίου 2010 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ενώ το 2009 ο συνολικός αριθμός ανήλθε στους 62.700), νέες και πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις πρόκειται να φιλοξενηθούν από τον Σεπτέμβριο στους κόλπους του.

Πιο συγκεκριμένα:
«Tο ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ.. και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική εποχή».
Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011 έχει ως βασικό θέμα τους σημαντικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα Βαλκάνια κατά την 5η και 4η χιλιετία π.Χ., αλλά ταυτόχρονα εξετάζει τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες περιοχές της βαλκανικής χερσονήσου κατά την Νεολιθική εποχή.

Μεταξύ των περίπου 200 εκθεμάτων, που προέρχονται από 22 μουσεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και την Μολδαβίας, περιλαμβάνονται εντυπωσιακά ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, μερικά από τα πρωιμότερα χάλκινα εργαλεία, όπλα και χρυσά κοσμήματα που έχουν βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξαίρετης ποιότητας κεραμική, καθώς και αντικείμενα από οστό, όστρεο κτλ.

Κοντά τους θα παρουσιαστούν για συγκριτικούς λόγους περίπου 60 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από ελληνικές Νεολιθικές θέσεις, με στόχο να αναδειχθούν οι σχέσεις, οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές που υπήρχαν μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων τη συγκεκριμένη περίοδο.



ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
Νοέμβριος 2010 - Φεβρουάριος 2011
Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συγκεντρώνει περίπου 110 έργα που καλύπτουν μία διαδρομή 45 περίπου χρόνων: από τις πρώτες ξυλογραφίες των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης, τις εικονογραφήσεις βιβλίων και τα χαρακτικά με θέμα τους ψαράδες και τα τοπία του Μεσολογγίου, μέχρι τους πρώτους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων που θα ακολουθήσουν.



"Ο,τι" Η Tέχνη του Bιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Φεβρουάριος - Μάρτιος 2011

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Eργαστήριο Γραφικών Τεχνών - Tυπογραφίας & Tέχνης του Bιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στην οποία θα παρουσιαστούν βιβλία νέων καλλιτεχνών, αλλά και παλαιότερων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών (Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Μπουτέα, Βάσως Κατράκη, Νέλλας Γκόλαντα κ.ά.).

Η έκθεση με τα βιβλία-livres d’ artistes των νέων καλλιτεχνών αλλά και μεγαλύτερων - όταν ακόμα ήταν πολύ νέοι - παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί ανιχνεύει και αποκαλύπτει μία σημαντική πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θα ξεδιπλώνεται κυριολεκτικά ως ανοιχτό βιβλίο στους χώρους του Μουσείου και σχεδιάζεται με ευφάνταστο τρόπο μέσα στο ίδιο το Εργαστήριο από ομάδα φοιτητών και αποφοίτων του.


ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, Σειρά Αρχαιολογικών εκθέσεων
Οκτώβριος 2011 - Μάρτιος 2012

Άγονη Γραμμή είναι η ονομασία μιας σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στους χώρους του σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ. Περιλαμβάνει κυρίως όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεγαλύτερα νησιά αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και εξαιρετικά απομακρυσμένες και άγνωστες περιοχές της Ελλάδας, όπου γεννήθηκαν και έδρασαν άνθρωποι, των οποίων τα έργα και τον πολιτισμό αναδεικνύουν διαχρονικά οι επί μέρους εκθέσεις.

Η πρώτη έκθεση της σειράς θα παρουσιάσει μια πεντάδα νησιών της Δωδεκανήσου, ξεκινώντας από το νοτιοανατολικότερο προκεχωρημένο φυλάκιο της χώρας μας, το Καστελόριζο, και συνεχίζοντας στα νησιά ανάμεσα στην Ρόδο και την Κω (Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο).


Ι Α Σ Ι Σ, Υγεία - Νόσος - Θεραπεία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

Ένα πανανθρώπινο θέμα σε μια έκθεση αρχαιοτήτων. Από την αυγή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος πασχίζει να καλυτερεύσει τις συνθήκες της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, το θέμα της διατήρησης της υγείας του, ιδιαίτερα όταν αυτή πάσχει, και οι τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών είναι το πρώτο μέλημα και ενδιαφέρον του σε όλες τις χρονικές περιόδους του πολιτισμού του.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 250 εκθέματα από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας.