Ο Victor Vasarely στο Μουσείο Herakleidon

25.11.2005
Το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts παρουσιάζει το Γάλλου καλλιτέχνη, Ουγγρικής καταγωγής, Victor Vasarely (1906-1997), ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αι.
Η έκθεση, η οποία διεξάγεται επ’ ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννησή του, φέρει τον τίτλο Victor Vasarely "Το Απόλυτο Μάτι", θα διαρκέσει από 11 Νοεμβρίου 2005 έως 3 Σεπτεμβρίου 2006 και θα χωριστεί σε 3 φάσεις:

- Φάση Ι: 11/11/2005 - 12/3/2006:
Η Φάση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στα έργα μεταξοτυπίας του Vasarely. Ο καλλιτέχνης πίστευε σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε "κοινωνική τέχνη", καθώς δεν ήθελε αυτή να αποτελεί προνόμιο μόνο για την "ελίτ". Στα γραπτά του δήλωνε συχνά την πίστη του στη διάδοση της τέχνης και στην αξία των πολλαπλών.

- Φάση ΙΙ: 16/3/2006 - 18/6/2006:
Η Φάση αυτή χρησιμοποιεί τα πολυμέσα προκειμένου να παρουσιάσει την εργασία του καλλιτέχνη, ακολουθώντας για μια ακόμη φορά τις πεποιθήσεις του, όπως αυτές παρουσιάζονται στα γραπτά του.

- Φάση ΙΙΙ: 22/6/2006 - 3/9/2006:
Στη Φάση αυτή, ο επισκέπτης του μουσείου, ενώ απολαμβάνει τα έργα του Vasarely, αποκτά εμπειρία της τέχνης μέσω πρακτικής εξάσκησης και καλείται να συμμετάσχει στη δημιουργία εικόνων "Op Art" (Οπτικοκινητική Τέχνη) με τη βοήθεια ενός υπολογιστή. Ο Vasarely προέβλεψε την εμφάνιση αυτής της τεχνολογίας και λυπόταν που είχε γεννηθεί έναν αιώνα νωρίτερα.

Στη πρώτη Φάση θα παρουσιαστούν περίπου 70 έργα του καλλιτέχνη - μεταξοτυπίες, προσχέδια, ελαιογραφίες, ακρυλικά και μακέτες για διαφημιστικές αφίσες- καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. Τα εκτιθέμενα έργα, τα οποία καλύπτουν όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής καριέρας του Vasarely προέρχονται κυρίως από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου καθώς και από συλλογές διαφόρων συλλεκτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζονται και κείμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του Vasarely ως ανθρώπου και φιλοσόφου.

Ο Victor Vasarely θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κινήματος της Op Art, μιας ενδιαφέρουσας μορφής αφηρημένης, γεωμετρικής τέχνης, που προκαλεί στο μάτι του θεατή φαινόμενα οπτικής απάτης. Οι καινοτομίες του στο χρώμα και την οπτική ψευδαίσθηση έχουν επηρεάσει πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες.
To "Απόλυτο Μάτι" αναφέρεται στην ικανότητα του Vasarely να βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πρίσμα, μεταφράζοντας τα σχήματα και τις μορφές σε μια σειρά από βασικά εικαστικά στοιχεία, τα οποία συνελάμβανε και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε, για να μεταφέρει τα μηνύματά του με τη βοήθεια των εκπληκτικών του εικόνων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κι εμείς βλέπουμε στα έργα του, αυτά τα καθολικά στοιχεία με τα οποία εύκολα μπορούμε να ταυτιστούμε.

Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210-34 61 981 Στάση Μετρό: Θησείο
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 13:00 ? 21:00
Γενική είσοδος: 6€, / Φοιτητικό & άνω των 65 ετών 4€, / Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.