Αθώος ο Νταν Μπράουν!

10.04.2006
Δικαιώθηκε από το Βρετανικό δικαστήριο ο Αμερικανός Νταν Μπράουν κρίνοντας ότι το πολύκροτο μυθιστόρημά του "Κώδικας Ντα Βίντσι" δεν είναι προϊόν λογοκλοπής, όπως υποστήριζαν δύο Βρετανοί συνάδελφοί του.

Δικαιώθηκε από το Βρετανικό δικαστήριο ο Αμερικανός Νταν Μπράουν, κρίνοντας ότι το πολύκροτο μυθιστόρημά του "Κώδικας Ντα Βίντσι" δεν είναι προϊόν λογοκλοπής, όπως υποστήριζαν δύο Βρετανοί συνάδελφοί του.

Ο δικαστής Πίτερ Σμιθ έκρινε ότι ο Μπράουν δεν αντέγραψε το κεντρικό θέμα του βιβλίου "Ιερό Αίμα, Ιερό Δισκοπότηρο" που είχαν δημοσιεύσει το 1982 οι Μάικλ Μπέιτζεντ και Ρίτσαρντ Λι. "Ακόμη και αν το κεντρικό θέμα είναι κλεμμένο, είναι πολύ γενικό και αφηρημένο ώστε να προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων", αναφέρει στο σκεπτικό του ο δικαστής.
Οι Μπέιτζεντ και Λι κατηγορούσαν τον Μπράουν κυρίως επειδή χρησιμοποίησε την ιδέα ότι ο Ιησούς και η Μαρία Μαγδαληνή είνα αποκτήσει ένα παιδί. Ο ίδιος ο Μπράουν χαιρέτισε την απόφαση δηλώνοντας ότι "εξεπλάγη" που οι δύο συγγραφείς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Ο εκδοτικός οίκος Random House, ο οποίος "τελειως" συμπτωματικά έχει εκδόσει και τα δύο βιβλία, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του επειδή η απόφαση του δικαστηρίου "διασφαλίζει ότι οι μυθιστοριογράφοι θα μπορούν να συνεχίσουν να εμπνέονται από τις ιστορικές έρευνες".
Μέχρι σήμερα ο "Κώδικας Ντα Βίντσι" έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Η ομώνυμη ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στα μέσα Μαΐου.