O φωτογράφος Τσε Γκεβάρα

03.05.2006
238 φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του εκτίθενται από την Τρίτη 2 Μαίου στο Πολιτιστικό Kέντρο «Eλληνικός Kόσμος» (Πειραιώς 254) στην έκθεση «Eρντέστο Tσε Γκεβάρα, O φωτογράφος».
Από την Τρίτη 2 Μαΐου, παρουσιάζεται, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια σε άλλες ελληνικές πόλεις, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο Φωτογράφος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, 238 φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Τσε από το 1951 ως το 1963 στις περιπλανήσεις του ανά τον κόσμο, όπως και πολυάριθμα αντικείμενα σχετικά με την ενασχόλησή του (λίστα των εκθεμάτων επισυνάπτεται). Όλα τα εκθέματα ανήκουν στο Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα που εδρεύει στην Αβάνα.


H Αλέιδα Μαρτς Γκεβάρα (κόρη του Τσε) και η Άνα Μαρία Πεγιόν (Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας) έδωσαν το "παρών" στην Αθηναϊκή πρεμιέρα της έκθεσης, μαζί με αντιπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας. Επίσης, σε κάθε ελληνική πόλη που θα φιλοξενεί την έκθεση θα παραβρεθούν αντιπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα και της Κουβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η έκθεση έχει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτική, καλλιτεχνική και κοινωνική σημασία. Ο ίδιος ο Τσε (ο οποίος παρεμπιπτόντως εξάσκησε το επάγγελμα του φωτογράφου κατά τη διάρκεια των Παναμερικανικών Αγώνων του Μεξικό το 1955) δηλώνει πως «Πρώτα υπήρξα φωτογράφος και μετά κομαντάντε» και είναι γνωστό πως η φωτογραφική κάμερα και το όπλο του ήταν τα αναπόσπαστα κομμάτια του εξοπλισμού του, όπου κι αν βρισκόταν στην αέναη κίνησή του, στις φοιτητικές του περιπλανήσεις, στο πεδίο της μάχης, σε διπλωματικά ταξίδια, στις ελάχιστες ανέμελες στιγμές της σύντομης ζωής του. Άλλωστε, η φωτογραφική μηχανή ήταν ένα από τα ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο σάκο του μετά τον μαρτυρικό του θάνατο στην Βολιβιανή ζούγκλα.

Μέσα από τις πολυάριθμες φωτογραφίες της έκθεσης ξετυλίγεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο η διαδρομή του μύθου της επανάστασης, από τα ταξίδια του στην Λατινική Αμερική, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα με τους αντάρτες συντρόφους του, στις φάμπρικες της Κούβας μαζί με τους εργάτες, σε πόλεις και τοπία της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Πρόσωπα, τοπία, άνθρωποι, στιγμές μιας ζωής αφιερωμένης στην επανάσταση, στο πάθος για την φωτογραφική τέχνη, κι οι δυο μεγάλοι έρωτες με αφετηρία την λατρεία για τη ζωή και τον συνάνθρωπο.

Η έκθεση θα παραμείνει στην Ελλάδα συνολικά πέντε μήνες και εκτός από την Αθήνα προγραμματίζεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα.
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιασθεί, με μεγάλη επιτυχία στην Βαλένθια της Ισπανίας, στην Ρώμη, στην Δανία, στην Αυστρία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως βέβαια και στην Λατινική Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ελλάδα θα εκτεθεί, το σύνολο των φωτογραφιών και αντικειμένων του Αρχείου του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα, καθώς η συλλογή των φωτογραφιών εμπλουτίζεται διαρκώς.


Το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια εντελώς άγνωστη πλευρά της πορείας του Τσε στον κόσμο και, για άλλη μια φορά θα συγκινηθεί και θα συνεγερθεί από τη ζωή και το έργο ενός θρύλου που παραμένει ζωντανός στις καρδιές των λαών της γης.
Μαζί με την έκθεση σχεδιάζονται επί πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβολές, συναυλίες, ομιλίες κλπ.), με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων, μεμονωμένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων. Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα παραβρεθούν και οι Αλέιδα και Καμίλο Γκεβάρα.

Η έκθεση, στην Αθήνα πραγματοποιείται από τις 02/05 έως τις 02/07, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", Πειραιώς 254, Κτίριο 1.