Μπενίνι στην Πάτρα!

29.05.2006
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς ηθοποιούς -τιμημένος με βραβείο Όσκαρ για τη ταινία του «Η ζωή είναι ωραία»- έρχεται στην Πάτρα, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, για μια μοναδική και ξεχωριστή εμφάνιση, στις 6 Ιουνίου.
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς ηθοποιούς -τιμημένος με βραβείο Όσκαρ για τη ταινία του «Η ζωή είναι ωραία»-  έρχεται στην Πάτρα, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, για μια μοναδική και ξεχωριστή εμφάνιση, στις 6 Ιουνίου.
Θα ερμηνεύσει τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. Ο Ιταλός κωμικός επέλεξε το 26ο κάντο και το επέλεξε ειδικά για την πρώτη του ελληνική εμφάνιση, αφού αναφέρεται σε έλληνες μυθικούς ήρωες. Θα υπάρχει μετάφραση με υπέρτιτλους, ενώ η μετάφραση ανήκει στον σκηνοθέτη Κώστα Σφήκα.

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι έχει να ανέβει σε σκηνή θεάτρου πάνω από 10 χρόνια και το κάνει στις 6 Ιουνίου στην Πάτρα ενθουσιασμένος μετά την πρόταση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η Θεία Κωμωδία του Δάντη γράφτηκε στο διάστημα 1308 -  1321 και θεωρείται το σπουδαιότερο ιταλικό επικό ποίημα καθώς και ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν «Κωμωδία», ενώ ο όρος «Θεία» προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκάκιο, τον 16ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1555.
Η Θεία Κωμωδία διαιρείται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος, το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές ή τραγούδια (cantos). Η Κόλαση περιέχει επιπλέον μια εισαγωγική ωδή. Ο αριθμός τρία είναι κυρίαρχος σε όλο το ποίημα και η χρήση του δεν θεωρείται τυχαία. Οι ωδές είναι επίσης γραμμένες σε ενδεκασύλλαβο στίχο.

Ο Δάντης, σε πρώτο πρόσωπο, περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι του στον Άδη, το οποίο ξεκινά -κατά την πιθανότερη εκδοχή- την Μεγάλη Παρασκευή του 1300, στις 8 Απριλίου και ενώ ο Δάντης είναι τριάντα πέντε ετών. Το ταξίδι παρουσιάζεται ως αληθινό, κυρίως μέσω της χρήσης πλήθους στοιχείων που παραθέτει ο Δάντης σχετικά με αυτό και των λεπτομερειών που δίνονται με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Οι ώρες, οι τοποθεσίες και το δρομολόγιο του αφηγητή καταγράφονται με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια.
Κατά το πέρασμα του από την Κόλαση και το Καθαρτήριο, ο ποιητής συνοδεύεται από τον δάσκαλό του Βιργίλιο, ενώ η πορεία του στον Παράδεισο γίνεται με την παρουσία της Βεατρίκης, ο χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει το γυναικείο πρότυπο κατά τον Δάντη και βασίζεται πιθανότατα στην Βεατρίκη Πορτινάρι, υπαρκτό πρόσωπο στη ζωή του Δάντη.