Οθέλλος στο Ηρώδειο!

12.06.2006
Τον αριστουργηματικό Οθέλλο του Τζουζέππε Βέρντι παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 14 και 15 Ιουνίου 2006 στο Ηρώδειο.
Τι: Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι
Πότε: 14 και 15 Ιουνίου 2006 στις 21.00.
Που: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : Κάτω διάζωμα 100, 85, 65, 45 και 40 ευρώ το ομαδικό, Ανω διάζωμα 35 ευρώ και 25 ευρώ, το σπουδαστικό και το ομαδικό.

Τον αριστουργηματικό Οθέλλο του Τζουζέπε Βέρντι παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 14 και 15 Ιουνίου 2006 στο Ηρώδειο.
Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι 16 χρόνια μετά από την Αΐντα, ο 74χρονος πλέον Βέρντι θα είχε την διάθεση και την δύναμη να συνθέσει μία ακόμα όπερα. Δεν ήταν εύκολο να πειστεί ο δάσκαλος να βγει από την σιωπή. Απογοητευμένος από πολλά, είχε δεχτεί την σκληρότερη κριτική από τους ίδιους τους συμπατριώτες του και ιδιαίτερα από την νεότερη γενιά πνευματικών ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και ο ταλαντούχος συνθέτης και ποιητής Αρίγκο Μπόιτο. Όμως, χάρη στον έμπειρο και καλλιεργημένο εκδότη Τζούλιο Ρικόρντι οι δυό γενιές όχι μόνον συνεννοήθηκαν αλλά συνεργάστηκαν δημιουργικά. Ωριμάζοντας, ο Μπόιτο αναγνώρισε τις ποιότητες της μουσικής του δασκάλου και ο Βέρντι εκτίμησε το ταλέντο του νεότερου συνθέτη και ποιητή. Έτσι, τελικά δέχτηκε να του γράψει αυτός το ποιητικό κείμενο για τον Οθέλλο, τη νέα του όπερα. Ο Μπόιτο συνέπτυξε τους περίπου 3.500 στίχους του Σαίξπηρ σε ένα πυκνογραμμένο κείμενο 800 στίχων, που ακολουθεί την πλοκή του ομώνυμου δράματος του Σαίξπηρ, και ενέπνευσε στον Βέρντι μία από τις ωραιότερες όπερές του.

Η δράση εκτυλίσσεται στην Κύπρο. Εκεί, ο κυβερνήτης του νησιού Οθέλλος σπρωγμένος από τον πανούργο Ιάγο θα υποκύψει στην τρομερή του ζήλια και θα στραγγαλίσει τελικά την αθώα σύζυγό του Δεισδαιμόνα.

Η παρτιτούρα του Οθέλλου διατηρεί όλες τις συμβάσεις της ιταλικής όπερας του Ρομαντισμού αλλά, ταυτοχρόνως, τις υπερβαίνει. Δομείται, δηλαδή, από αυτοτελή μέρη, αρκετά από τα οποία -όπως η πρόποση ή η σκηνή της καταιγίδας- εμφανίζονταν σταθερά σε ιταλικά έργα του 19ου αιώνα. Όμως, ξεφεύγει από την σύμβαση χάρη στην απίστευτη οικονομία μέσων: λίγες μόνον νότες, ένα γύρισμα της φωνής, μία συγχορδία, αρκούν στον Βέρντι προκειμένου να σκιαγραφήσει με ακρίβεια τις συνεχείς συναισθηματικές μεταπτώσεις του Οθέλλου και τις συνακόλουθες διαρκείς αλλαγές στην ατμόσφαιρα της ταχύτατα εξελισσόμενης υπόθεσης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το έργο σε νέα παραγωγή, και ειδικότερα σε : μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, διεύθυνση χορωδίας Νίκου Βασιλείου, χορογραφία Ιρίνας Κολιουμπακίνα-Ακριώτη, επιλογή και επιμέλεια κοστουμιών Τότας Πρίτσα, φωτισμούς Σπύρου Α. Ευαγγελάτου - Γιάννη Θεοδωρίδη.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τραγουδήσουν εναλλάξ ο Μάριο Μαλανίνι 14/6 κι ο Βαγγέλης Χατζησίμος, τον Ιάγο ο Αλεξάντρου Αγκάκε, ενώ την Δεισδαιμόνα η Δήμητρα Θεοδοσίου.
Την Αιμίλια ερμηνεύει η Μαρία Μαρκέτου, τον Κάσιο ο Γιάννης Χριστόπουλος, τον Λοντοβίκο ο Κωνσταντίνος Κατσάρας 14/6 και ο Κωνσταντίνος Σφυρής και τον Μοντάνο ο Δημήτρης Πλατανιάς.