Η Σχολή της Όπερας του Πεκίνου στο Ηρώδειο!

08.06.2006
Η Σχολή της Όπερας του Πεκίνου έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για να δώσει δύο παραστάσεις στις 9 & 10 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο διάφορες πτυχές του κινέζικου πολιτισμού.
Τι: Η Σχολή της Όπερας του Πεκίνου
Πότε: 9 & 10 Ιουνίου
Που: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ώρα: 21.00

Σπουδαία παράδοση, μοναδική αισθητική, εκπληκτική εκπαίδευση. Αποτέλεσμα; Χιλιάδες μικρά παιδιά συρρέουν κάθε χρόνο από όλες τις γωνιές της Κίνας για να πάρουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις της φημισμένης Σχολής της Όπερας του Πεκίνου... επιλέγονται μόνο διακόσια. Μετά ακολουθούν δώδεκα χρόνια εκπαίδευσης με σπαρτιατική πειθαρχία, αφού οι μικροί μαθητές πρέπει να μυηθούν σε ένα θεατρικό είδος που θεωρείται πλέον σύμβολο του κινέζικου πολιτισμού αλλά και μια από τις πιο σημαντικές μορφές όπερας στον κόσμο.

Η Σχολή της Όπερας του Πεκίνου έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για να δώσει δύο παραστάσεις στις 9 & 10 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο διάφορες πτυχές του κινέζικου πολιτισμού.

Η όπερα του Πεκίνου με ρίζες στον 13ο αιώνα και επιρροές από το ινδικό Kathakali και το ιαπωνικό Kabuki, κωδικοποιήθηκε στη σημερινή της μορφή στις αρχές του 18ου αιώνα κι έχει καθιερωθεί ως το κατεξοχήν λαϊκό θέαμα, που ζωντανεύει, μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών τεχνών, μύθους και παραδόσεις αλλά και στοιχεία από την ιστορία και τη λογοτεχνία της Κίνας.

Η Σχολή της Όπερας βαδίζει στο δρόμο της αισθητικής τελειότητας που χάραξε ο ιδρυτής της σχολής του Πεκίνου και ξακουστός ανά την υφήλιο ηθοποιός, Μέι Λανγκφάνγκ (1894-1961). Σήμερα, η δυναμική διευθύντρια Σουν Γιουμίν -σταρ η ίδια της όπερας τη δεκαετία του ’60- εξασφαλίζει τη συνέχεια της παράδοσης: η δωδεκάωρη καθημερινή εκπαίδευση περιλαμβάνει όλες τις τέχνες, όπως κλασικό κινέζικο χορό, πολεμικές τέχνες, τραγούδι, ακροβατικά, κλασικό κινέζικο θέατρο, μουσική , μακιγιάζ, ιστορία, λογοτεχνία. Πάνω στην σκηνή τα πρόσωπα των φοιτητών μεταμορφώνονται ερμηνεύοντας χαρακτήρες παρμένους από το ιστορικό αλλά και μυθολογικό παρελθόν της Κίνας (στρατηγούς, αυτοκράτορες, νεράιδες, δαίμονες και τέρατα). Τα κοστούμια τους είναι λαμπερά, περίπλοκα και τα σκηνικά τους λιτά και απέριττα.

Στην Αθήνα έρχεται μια ομάδα από επιλεγμένους μαθητές από δέκα ετών και πάνω μαζί με τους καθηγητές τους και τους μουσικούς της Σχολής για να δώσουν μια γεύση από την ιεροτελεστία της εκπαίδευσης αλλά και από το κλασικό ρεπερτόριο στο οποίο μυούνται.
Θα αρχίσουν με μια εικόνα της καθημερινής εξάσκησης υπό το άγρυπνο μάτι του καθηγητή και θα συνεχίσουν χαρίζοντας στο κοινό το αποτέλεσμα της πολύχρονης αφοσίωσης στην τέχνη τους, αφού μεταμορφωθούν μέσα στα μεταξένια και λινά κοστούμια τους και το βαρύ συμβολικό μακιγιάζ.

Έρχονται στην Αθήνα για να υπενθυμίσουν τη φιλοσοφία της Σχολής: ένα λεπτό πάνω στη σκηνή απαιτεί δέκα χρόνια δουλειάς !