Η "Μαρία Πενταγιώτισσα" περιοδεύει

14.06.2006
Την «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ παρουσιάζει το Θέατρο Διαδρομή στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ελλάδας, μια θρυλική βουκολική παράσταση.
Την «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ παρουσιάζει το Θέατρο Διαδρομή στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ελλάδας, μια θρυλική βουκολική παράσταση.

Το έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Γιούρι Στούπελ, χορογραφίες Κώστα Τσιάνου και Τάνιας Μιλτένοβα, με επικεφαλής τον Πέτρο Φιλιππίδη που υποδύεται την ακόλαστη ηρωϊδα Μαρία Πενταγιώτισσα.

Στο έργο "Μαρία Πενταγιώτισσα" ο θρύλος και η παράδοση αποτελούν μόνο τις αφορμές. Το ομώνυμο δραματικό ειδύλλιο, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Μποστ κέντησε, με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, μια ξεκαρδιστική σουρεαλιστική κωμωδία, μια παρωδία ηθών και εθίμων. Μέσα από συνεχείς ανατροπές, η μεγαλοστομία, ο διδακτισμός και η σύγχρονη ιστορία μας, με φορείο τον εθνικό δεκαπεντασύλλαβο, γίνονται στα χέρια του Μποστ όπλα. Όπλα που καταδεικνύουν σατιρικά την ανορθογραφία, την κενότητα, την ανοησία και τη στρεβλή εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για την κοινωνία μας.

Στο έργο μέχρι και οι φόνοι δικαιολογούνται επαρκώς και θεωρούνται φυσιολογικοί. Η ομορφιά της Πενταγιώτισσας που «στην ποδιά της σφάζονταν παλληκάρια», την βοηθά στο να αποχαλινωθεί, να απογειωθεί και να χάσει το μέτρο, τόσο η ίδια, όσο και αυτοί που τη συνερίζονται. Ουσιαστικά η φεμινίστρια Πενταγιώτισσα - Ελλάδα έχει χάσει κάθε ηθικό μέτρο και δικαιολογεί με ανέξοδο λεκτικό ηρωϊσμό εσωτερικής κατανάλωσης τον εαυτό της και τα λάθη της.

Κάτω από την καυστική ματιά του Μποστ, τίποτα δε μένει όρθιο. Οι ευκολίες της διαφήμισης, η κουτσομπολίστικη διάθεση όλων μας, η αλλοτροίωση που επιφέρουν στα κόμματα οι παροχές στα δικά μας παιδιά, ο ρόλος της εκκλησίας, του διεφθαρμένου κράτους, τα στερεότυπα του φεμινισμού, η στάση των ανδρών, ο ωχαδερφισμός, οι πολυπλόκαμες διαπλοκές, η τρέχουσα ηθική και ότι μας περιβάλλει υποσκάπτονται και κατεδαφίζονται συστηματικά.
Για αυτό το λόγο άλλωστε το έργο είναι τόσο σύγχρονο παρ’ όλο που γράφτηκε στο μακρινό 1980.

Συντελεστές :
Σκηνοθεσία
: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά - Κοστούμια : Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική : Γιούρι Στούπελ
Χορογραφίες : Κώστας Τσιάνος - Τάνια Μιλτένοβα
Φωτισμοί : Κώστας Χλίβας
Βοηθός Σκηνοθέτη : Λουκία Στεργίου
Βοηθός Σκηνογράφου : Αλεξάνδρα Σιάφκου

Παίζουν :
Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Λέφας, Χριστίνα Τσάφου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ειρήνη Κονίδου, Γιώργος Ψυχογιός, Πάνος Σταθακόπουλος, Κώστας Αποστολάκης, Δημήτρης Γεροδήμος, Νίκος Τσιάμης και ο Δημήτρης Τσέλιος.