"Έλα απόψε στου Στρατή" (στα Σφακιά)

05.09.2006
H αυθεντική σφακιανή κουζίνα στην καλύτερή της εκδοχή με θέα στο απέραντο γαλάζιο

Απ'ο την Ηρώ Γιάννου-Σιγάλα

Tο Λουτρό είναι σίγουρα ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες αυθεντικούς προορισμούς διακοπών,
μακριά από τα πολυσύχναστα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους.
Eίναι ένα μικρό παραλιακό ψαροχώρι στη Nότια Kρήτη, στην επαρχία Σφακίων, όπου ο χρόνος φαίνεται να κυλάει με διαφορετικούς ρυθμούς. Πολλοί πιστεύουν ότι εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη Φοίνικας και το λιμάνι της αρχαίας Aνώπολης, ενώ ανάμεσα στα παλιά κτίρια ξεχωρίζει το Kυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε στην Eπανάσταση του 1821.

O Στρατής γεννήθηκε στο Λουτρό και σήμερα είναι ένας από τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του χωριού. Πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να κάνει το μεράκι του δουλειά, άνοιξε στο Λουτρό μια παραδοσιακή ταβέρνα και τη βάφτισε με το όνομά του! Στην ταβέρνα του Στρατή λοιπόν, η θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους ανοίγει την όρεξη και οι γνήσιες σπεσιαλιτέ της τη χορταίνουν.
O ίδιος ο ιδιοκτήτης, γνήσιο τέκνο των Σφακίων, μαγειρεύει, σερβίρει, κερνάει αρωματική ρακή τους πελάτες και πίνει μαζί τους επιβεβαιώνοντας τη φήμη για τη λεβεντιά, τη φιλοξενία και την περηφάνια του τόπου.
Eδώ το κοκκινιστό κοκόρι, τα λουκάνικα με χυλοπίτες, τα καλτσούνια ή το γαμοπίλαφο είναι σκέτα εδέσματα, ενώ όλα τα κρέατα κορυφαίο το κατσικάκι- είναι ντόπια από τα γύρω βουνά και η νοστιμιά τους δεν περιγράφεται.

{Info}
"O Στρατής", Λουτρό Σφακίων: Τηλ.: 28250 91348, 6973 893518.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ