Ο νομπελίστας Ντέρεκ Ουόλκοτ στην Ελλάδα

27.09.2006
Ο νομπελίστας ποιητής Ντέρεκ Ουόλκοτ έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει διάλεξη την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2006 στις 19:00, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus.
Ο νομπελίστας ποιητής Ντέρεκ Ουόλκοτ έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει διάλεξη την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2006 στις 19:00, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus.

Την παρουσίαση στο ελληνικό κοινό θα κάνει η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Όταν ο Ντέρεκ Ουόλκοτ πήρε το βραβείο Νόμπελ το 1992, η Σουηδική Ακαδημία χαρακτήρισε το έργο του «ποιητικό, πολύ φωτεινό, που βασίζεται σ’ ένα ιστορικό όραμα, αποτέλεσμα ενός πολυ-πολιτισμικού κατορθώματος». [...] Ενσυνείδητα ή όχι, ο Ουόλκοτ βοηθάει στη δημιουργία μιας σύγχρονης ιστορίας της λογοτεχνίας ενός πολιτισμού που στο παρελθόν ήταν προφορικός. Αυτή ήταν μια μοναδική και δύσκολη θέση για έναν ποιητή του 20ού αιώνα. Κι όμως, κατάφερε να αποφύγει την παγίδα τού να καταφεύγει στις δικές του περιγραφές της Καραϊβικής, σαν να ‘ταν ένα μουσείο με παράξενα εκθέματα. Η γλώσσα του είναι τοπική αλλά η οπτική του είναι παγκόσμια, κι αυτό το ποιητικό εύρος τού επιτρέπει να συνδυάζει και συγχρόνως να εναρμονίζει την αγάπη του για την Καραϊβική με φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, όπως το Ολοκαύτωμα ή η γοητεία που ασκεί επάνω του η «ασημένια εποχή» της ρωσικής ποίησης ή η Ελλάδα του Ομήρου.

Ο DEREK ALTON WALCOTT γεννήθηκε το 1930 στη Σάντα Λουτσία, Δυτικές Ινδίες. Πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1992 και πολλά άλλα σημαντικά βραβεία, όπως το 1988 Queen’s Medal for Poetry, το MacArthur Foundation Genius Award και το Lannan Lifetime Achievement Award. Είναι επίτιμο μέλος της American Academy of Arts and Letters. Τα θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί σε όλο το κόσμο και είναι ο ιδρυτής του διάσημου Trinidad Theatre Workshop. Έχει διδάξει λογοτεχνία στα Harvard, Princeton, New York University και Boston University. Ζει και εργάζεται στην Αμερική και στη Σάντα Λουτσία.

Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση η ποιητική συλλογή Ποιήματα σε μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και του Στέφανου Παπαδόπουλου, απ’ όπου παρατίθεται το παρακάτω απόσπασμα:

Η εποχή της φαντασματικής ειρήνης VI
[...] Όμως με θρέφει αυτή η σκόνη, η κοινοτοπία της,
η πίστη που γιομίζει τους εξόριστους με τρόμο,
στους λόφους το δειλινό με τα σκονισμένα πορτοκαλιά τους φώτα,
ακόμα και ο φάρος στην μπόχα του λιμανιού
που περιστρέφεται σαν φως περιπολικού. Τουλάχιστον ο
τρόμος
είναι ντόπιος. Σαν της πόρνης της μανόλιας την οσμή.
Όλη νύχτα γαβγίζει η επανάσταση μα δεν δαγκώνει.
Το φεγγάρι λάμπει σαν χαμένο κουμπί.
Ανάβουν τα κίτρινα φώτα της αποβάθρας.
Στους δρόμους, ακούγεται ο θόρυβος των πιάτων πίσω
απ’ τα θολά τζάμια.
Η νύχτα είναι συντροφική , το μέλλον τόσο άγριο
σαν τον ήλιο αύριο, παντού. Καταλαβαίνω
την τυφλή αγάπη του Μπόρχες για το Μπουένος Άιρες,
πώς νιώθει κανείς τους δρόμους μιας πόλης να φουσκώνουν
μες στη χούφτα του.

Ο ποιητής στο τέλος της συζήτησης θα υπογράψει βιβλία για τους αναγνώστες του.
Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο τηλέφωνο 210 72.82.000.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και ώρα 19:30, ο Ντέρεκ Ουόλκοτ θα αναγορευτεί επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ειδική εκδήλωση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.