Οι Δέκα Εντολές για πρώτη φορά στο θέατρο!

02.10.2006
Οι «Δέκα Εντολές», ο σύντομος κώδικας νόμων της Ιουδαϊκής και της Χριστιανικής θρησκείας, που σύμφωνα με την Βιβλική αφήγηση έδωσε ο Θεός στον Μωυσή στο όρος Σινά, για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο θέατρο.
Με τον βιβλικό Δεκάλογο, τις «Δέκα Εντολές» ανοίγει φέτος της αυλαία της η Μικρή Σκηνή, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Οι «Δέκα Εντολές», ο σύντομος κώδικας νόμων της Ιουδαϊκής και της Χριστιανικής θρησκείας, που σύμφωνα με την Βιβλική αφήγηση έδωσε ο Θεός στον Μωυσή στο όρος Σινά, για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο θέατρο.

«Πρόκειται για μια ερευνητική δουλειά...» σημειώνει ο υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής, Στάθης Λιβαθινός, που είχε και την ιδέα της θεατροποίησης των «Δέκα Εντολών».

Διαφορετικές γενιές σκηνοθετών κάνουν έρευνα, πειραματίζονται πάνω μία «Εντολή» ο καθένας. Ετσι, στις 13 Οκτωβρίου και έως τον Μάιο θα παρουσιαστούν δέκα παραστάσεις, από μία ομάδα ηθοποιών, που επελέγησαν από κοινού από τους σκηνοθέτες.
Οι δύο πρώτες από τις «Εντολες» θα παρουσιαστούν από τους σκηνοθέτες Βασίλη Νικολαϊδη και Στρατή Πανούριο, που σημειώνουν αντίστοιχα:
«Βρήκα το ίδιο θέμα πρωτότυπο και ευφάνταστο. Ύστερα το έμψυχο υλικό για την υλοποιίηση του: μία μικρή ομάδα νέων ηθοποιών. Κατέληξα σε μία λύση που με γοήτευσε ιδιαίτερα: Ενας μύθος, μια διήγηση από την Παλαιά Διαθήκη, η ιστορία του Δαβίδ και της Βυθσαβεέ και η σύνδεσή τους με την αρχή της 10ης εντολής: Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου...» Βασίλης Νικολαϊδης

Για την εντολή «Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου, ούτε όσα τω πλησίον σου εστί.»
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Σοφία Λογοθέτη, την επιμέλεια κίνησης έκανε η Ειρήνη Αλεξίου, ενώ τους φωτισμούς φρόντισε η Μελίνα Μάσχα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Στυλιανού, Λαμπρινή Αγγελίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Πάρις Λύκος.

Για την Εντολή «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης.» Τη δραματουργική επεξεργασία έκανε ο Στρατής Πανούριος, τα σκηνικά- κοστούμια επιμελήθηκε η Σοφία Λογοθέτη, την κίνηση- χορογραφία έκανε η Ειρήνη Αλέξίου, τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ τους φωτισμούς φρόντισε η Μελίνα Μάσχα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλίας Κουνέλας, Μαρία Παρασύρη, Σοφιάννα Θεοφάνους, Λένα Παπαληγούρα, Σωτήρης Τσακομίδης