"Ελλήνων Τέχνη" στον πύργο Μπότσαρη

05.10.2006
Στον επιβλητικό πύργο Μπότσαρη στη Ναύπακτο, που είναι γνωστός και ως «τα Μποτσαρέικα» και αποτελεί μία από τις παλαιότερες κατοικίες στην Ελλάδα που είναι ακόμη κατοικήσιμες, φιλοξενείται από τις 8 Οκτωβρίου η έκθεση «Ελλήνων Τέχνη-Γνωστών και Αγνώστων Αξιόλογων Καλλιτεχνών».
Στον επιβλητικό πύργο Μπότσαρη στη Ναύπακτο, που είναι γνωστός και ως «τα Μποτσαρέικα» και αποτελεί μία από τις παλαιότερες κατοικίες στην Ελλάδα που είναι ακόμη κατοικήσιμες, φιλοξενείται από τις 8 Οκτωβρίου η έκθεση «Ελλήνων Τέχνη-Γνωστών και Αγνώστων Αξιόλογων Καλλιτεχνών».

Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση γίνεται αφορμή για να ανοίξει ξανά τις πύλες του στο κοινό ο πύργος της οικογένειας Μπότσαρη ο οποίος ανήκει στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στο «Αρχιπέλαγος» και στο Μάρκο Μπότσαρη, απόγονο της γνωστής οικογενείας των Μποτσαρέων.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Κώστας Αγγελάκης, Μιχαήλ Αγγελάκης, Ρένα Ανούση, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Αποστόλης Δόσης, Μιχάλης Θεοδωρίδης, Γιάννης Καραβάς, Βικτώρια Καραβά, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Παρασκευή Κουτούμπα, Γεώργιος Κουτσιμάνης, Γιάννης Μητράκας, Ισμήνη Μπονάτσου, Κωνσταντίνος Ντόντος, Αριστόδημος Παπαδάκης, Μαρία Πολιτάκη, Χαράλαμπος Πυλαρινός, Έφη Σπηλιώτη, Κωστής Χατζηϊωάννου. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης έργα των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών Κώστα Βαλσάμη και Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου. Τα έργα χαρακτηρίζονται από την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα τους.

«Η έκθεση αυτή έχει πoλλαπλούς στόχους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μάρκος Μπότσαρης. «Πρώτα απ’ όλα την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών που εκφράζουν τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση τη διαχρονικότητα της δικής μας έκφρασης. Στη συνέχεια, την προβολή αξιόλογων καλλιτεχνών που μένουν στην αφάνεια επειδή το σύστημά μας δεν τους αναγνώρισε κι αυτό αποτελεί τρομακτική πληγή στα καλλιτεχνικά μας δρώμενα. Ακόμα, την αντικατάσταση της νοοτροπίας αξιολόγησης ενός έργου τέχνης απ’ την τιμή του ή το όνομα του καλλιτέχνη, αλλά αξιολόγησης από την εμβάθυνση στο ίδιο το έργο τέχνης.» «Όλοι οι εν ζωή καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος σ’ αυτή την έκθεση έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν αδελφική αγάπη για τους συναδέλφους τους, θαυμάζουν τα έργα τους με όλη τους την καρδιά, χαίρονται που βλέπουν τους συναδέλφους τους να κάνουν ωραία έργα και ξέρουν όλοι τους ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Υπάρχει μεταξύ τους μια συναδελφική αγάπη που είναι συγκινητική. Ένα άλλο στοιχείο που λειτουργεί σαν ενωτική αλυσίδα μεταξύ τους είναι ότι, λίγο ή πολύ, σε όλων των καλλιτεχνών τα έργα υπάρχει κάποια βυζαντινή βάση, λιγότερο ή περισσότερο ορατή.»
«Η έκθεση αυτή θα αποδείξει την τεράστια καλλιτεχνική δυναμική που υπάρχει στο λαό μας. Ελπίζουμε να είναι η απαρχή ενός κινήματος για την αφύπνιση του καλλιτεχνικού μας δυναμικού» καταλήγει ο Μάρκος Μπότσαρης.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ. και θα λειτουργεί καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, από 11:00 έως 14:00 το μεσημέρι και 18:00 έως 22:00 το απόγευμα.
Η αυλαία της έκθεσης πέφτει στις 15 Νοεμβρίου.