«Ερρίκος Δ΄» στη Σκηνή Κοτοπούλη

02.11.2006
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σε ολοκληρωμένη, πλέον, μορφή, ένα από τα μεγάλα έργα του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα και διανοητή Λουίτζι Πιραντέλλο, τον «Ερρίκο Δ».
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σε ολοκληρωμένη, πλέον, μορφή, ένα από τα μεγάλα έργα του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα και διανοητή Λουίτζι Πιραντέλλο, τον «Ερρίκο Δ».
Πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε το 1921 και θέτει για άλλη μια φορά τον σταθερό προβληματισμό του Πιραντέλλο γύρω από τη σχέση «είναι και φαίνεσθαι», γύρω από τη ρευστότητα της βεβαιότητας και τα ασαφή όρια της λογικής και της τρέλας.

Το έργο παρουσιάζεται για τέταρτη φορά από το Εθνικό Θέατρο, μετά τις παραστάσεις των Καρόλου Κουν (1950), Λεωνίδα Τριβιζά (1967) και Κώστα Μπάκα (1991) με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Δημήτρη Χορν και Γιώργο Μιχαλακόπουλο αντίστοιχα.

Φέτος η μετάφραση, η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μαυρίκιου. Τον ρόλο του Ερρίκου ερμηνεύει ο Νίκος Καραθάνος.

Ένα τραγικό παιχνίδι μεταμφιέσεων, διαρκών ανατροπών και παλινδρομικών κινήσεων ανάμεσα στην τρέλα, την αλήθεια και τη λογική εκτυλίσσεται στη μοναχική βίλα του κεντρικού ήρωα, του «τρελού» που παριστάνει τον Ερρίκο τον Δ', ένα βασιλιά της Γερμανίας του 11ου αιώνα. Ο πρόσφατος θάνατος της αληθινής αδερφής του Ερρίκου φέρνει στη βίλα του το γιο της Κάρλο Ντι Νόλλι, την αρραβωνιαστικιά του Ντι Νόλλι μαζί με τη Ματίλντα - τη μητέρα της- τον βαρόνο Μπελγκρέντι και ένα γιατρό. Οι επισκέπτες, έχοντας σα σκοπό να συνεφέρουν τον Ερρίκο, μηχανεύονται τη μεταμφίεσή τους στους ρόλους που υποδύονταν στη μοιραία εκείνη μασκαράτα, κατά την οποία ο ίδιος είχε πέσει από το άλογό του και έκτοτε πίστευε ότι ήταν πραγματικά ο Έρρίκος ο Δ.
Μετά από μία σειρά μεταμφιέσεων και αναπαραστάσεων, με έναν Ερρίκο πειστικό και καθ΄ όλα αληθοφανή στο ρόλο του σχιζοφρενούς και αυτοκαταστροφικού τρελού, οι προθέσεις των επισκεπτών διαψεύδονται. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια παρίστανε τον τρελό και με απόλυτη διαύγεια σκηνοθετούσε τις κρίσεις και τα παραληρήματά του εν αγνοία των υπηρετών του, των μόνων συγκατοίκων στη βίλα του, έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει την ηδονή της μεταμόρφωσης και να υπομένει τη φαινομενικότητα της αλήθειας της ύπαρξής του.
Η μάσκα, όμως, της τρέλας που είχε ενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύεται αξεδιάλυτα συνυφασμένη με τα ψήγματα μιας αφυπνισμένης συνείδησης που εμφανίζει στο τέλος του έργου. Οι ύστατες σπαρακτικές και κυνικές, συνάμα, αναλαμπές της λογικής του σφραγίζονται από μία κρίση ζήλιας και εκδίκησης. Ο «τρελός» Ερρίκος σκοτώνει το βαρόνο, τον εραστή της Ματίλντας, της μόνης γυναίκας που είχε πραγματικά αγαπήσει και που στοίχειωνε τη σκέψη του όλα αυτά τα χρόνια...

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Διονύση Φωτόπουλου, η μουσικής του Στάθη Σκουρόπουλου, η κινησιολογία- χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, τα κινηματογραφικά της Νάνσυς Μπινιαδάκη και η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου.

Στη φετινή μεγάλη παραγωγή του Εθνικού που θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου στη Σκηνή Κοτοπούλη, παίζουν μεταξύ άλλων και οι: Αλέκα Παϊζη, Νίκος Καραθάνος, Όλια Λαζαρίδου, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Κοσμάς Φοντούκης


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 18.00
Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00- 21.00
Κυριακή: 19.00

Τιμή εισιτηρίου:
20 ευρώ και 18 ευρώ