Στην Iνδή Κίραν Ντεσάι το Booker

11.10.2006
Η Ινδή συγγραφέας Κίραν Ντεσάι τιμήθηκε με το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Booker για μυθιστορήματα φαντασίας για το βιβλίο της "The Inheritance of Loss".
Η ινδή συγγραφέας Κίραν Ντεσάι τιμήθηκε με το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Booker για μυθιστορήματα φαντασίας για το βιβλίο της "The Inheritance of Loss".

Η 35χρονη συγγραφέας είναι η νεότερη μέχρι σήμερα γυναίκα που έχει αποσπάσει το περιώνυμο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών.

Το μυθιστόρημα, που είναι το δεύτερο της Ντεσάι, αφηγείται την ιστορία ενός πικραμένου δικαστή που ζει στην περιοχή των Ιμαλαΐων και η ζωή του αλλάζει ριζικά με την άφιξη της ορφανής εγγονής του.

Η μητέρα της συγγραφέως, επίσης συγγραφέας η Ανίτα Ντεσάι, είχε προταθεί τρεις φορές για το βραβείο Booker με τελευταία υποψηφιότητα το 1999 για το βιβλίο Fasting, Feasting, αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να το πάρει.
Οι κριτική επιτροπή χαρακτήρισε το βιβλίο "The Inheritance of Loss" ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα για το ανθρώπινο πνεύμα και τη σοφία, με κωμικά στοιχεία και δυναμική πολιτική οξύνοια".