Στον Ορχάν Παμούκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

12.10.2006
Στον Τούρκο Ορχαν Πακούκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2006! Η Σουηδική Ακαδημία αναφέρει σε συνοπτική ανακοίνωσή της για τον Παμούκ ότι «μέσω της αναζήτησης μίας μελαγχολικής ψυχής στην γενέτειρα πόλη του ανακάλυψε νέα σύμβολα για την ερμηνεία της σύγκρουσης και τον συγκερασμό των πολιτισμών».
Στον Τούρκο Ορχαν Πακούκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2006!
Η Σουηδική Ακαδημία αναφέρει σε συνοπτική ανακοίνωσή της για τον Παμούκ ότι «μέσω της αναζήτησης μίας μελαγχολικής ψυχής στην γενέτειρα πόλη του ανακάλυψε νέα σύμβολα για την ερμηνεία της σύγκρουσης και τον συγκερασμό των πολιτισμών».

Το Νόμπελ λογοτεχνίας έμελλε να δοθεί στον τούρκο μυθιστοριογράφο την ημέρα που η γαλλική Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας.
Πέρσι τέτοια εποχή ένα από τα βασικά θέματα της τουρκικής επικαιρότητας ήταν η δήλωση που είχε κάνει ο Παμούκ για τη γενοκτονία λέγοντας "σφάξαμε 1,5 εκατομμύρια Αρμένιους". Εδώ και μερικά χρόνια το όνομα του Παμούκ ακουγόταν μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ. Πάντως στους λογοτεχνικούς κύκλους της Τουρκίας, πέρα από την ικανοποίηση, παρατηρείται και μία πικρή γεύση, αφού το Νόμπελ είχε ακουστεί πολλές φορές για το μεγάλο όνομα των τουρκικών γραμμάτων, το μυθιστοριογράφο Γιασάρ Κεμάλ, δίχως όμως να πάρει ο Κεμάλ το βραβείο.

Περισσότερα στο www.orhanpamuk.net, http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2006/

Λίγα λόγια για τον Παμούκ
O Oρχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1952. Tελείωσε το λύκειο στη Pοβέρτιο σχολή, σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο και το 1976 αποφοίτησε από το Iνστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Kωνσταντινούπολης.
Έζησε τρία χρόνια στις HΠA, όπου εργάστηκε σαν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα και στο Kολούμπια της Nέας Yόρκης. Άρχισε να γράφει το 1974. Tο πρώτο του μυθιστόρημα, Tζεβντέτ μπέης και υιοί, βραβεύτηκε το 1979 στο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Mιλλιέτ. Tο βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1982 και την επόμενη χρονιά πήρε το βραβείο μυθιστορήματος Oρχάν Kεμάλ. Tο δεύτερο βιβλίο του, Tο σπίτι της σιωπής (1982), μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Prix de la découverte Européenne.
Tο ιστορικό του μυθιστόρημα Tο Λευκό Κάστρο (1985 - "Ωκεανίδα" 2005) μεγάλωσε τη φήμη του μέσα κι έξω από την Tουρκία. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Tο μαύρο βιβλίο, 1990, ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα έργα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, Η καινούργια ζωή, 1994, και Με λένε Κόκκινο, 1998.
Tα βιβλία του Ορχάν Παμούκ έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Eίναι παντρεμένος, έχει ένα κοριτσάκι και ζει στην Kωνσταντινούπολη.

Γ.Ο