Ένας Αγαπητικός χωρίς... φουστανέλλες

17.10.2006
To Θέατρο Επί Κολωνώ σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή Ernst Busch Του Βερολίνου παρουσιάζει το δραματικό ειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» για 15 μόνο παραστάσεις!
To Θέατρο Επί Κολωνώ σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή Ernst Busch Του Βερολίνου παρουσιάζει το δραματικό ειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά "Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας" για 15 μόνο παραστάσεις!

Ο πλούσιος αρχιτσέλιγκας Μήτρος φτάνει στην Αρτοτίνα, ορεινό χωριό της Φωκίδας, αναζητώντας τη βοσκοπούλα που αγάπησε παιδί. Η άφιξή του θα αναστατώσει τις σχέσεις των κατοίκων και θα σταθεί αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια κρυμμένες συγκρούσεις και μυστικά. Με τη βοήθεια του Θεού οι ήρωες θα παλέψουν να βρουν τη θέση τους στη νέα κατάσταση.

Το πρώτο (1890) και το πιο δημοφιλές μαζί με την "Γκόλφω" δραματικό ειδύλλιο, "Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας" εγκαινίασε ένα είδος που στοιχειώνει τη συλλογική μας μνήμη. Ίσως το πιο πολυπαιγμένο νεοελληνικό θεατρικό έργο από την εποχή της συγγραφής του μέχρι τις μέρες μας, Ο Αγαπητικός με τους ήρωές του -την Κρουστάλλω, το Λιάκο, τη Στάθαινα, το Μήτρο- διατήρησε την επαφή με το κοινό και μέσα από τις διασκευές του για τον κινηματογράφο και το θέατρο σκιών και τις αλλεπάλληλες εκδόσεις του σε μορφή μυθιστορήματος.

Στο θέατρο Επί Κολωνώ μια ομάδα νέων καλλιτεχνών ανεβάζει για μια ακόμα φορά το θρυλικό έργο του Κορομηλά, αλλά το ανεβάζει κάθε άλλο παρά με τον καθιερωμένο τρόπο του «φουστανελλάτου δράματος».

Με φρέσκια ματιά, πολλή μουσική και μοντέρνα κοστούμια, ο θίασος αντιπαραθέτει τον κόσμο του Κορομηλά με το σήμερα και επιχειρεί μια σύγχρονη ερμηνεία του κειμένου.

Τελικά, ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας :
- Υμνεί το μεγάλο έρωτα ή δείχνει τον έρωτα ως ουτοπία ;
- Απαθανατίζει τα αγνά ήθη της ελληνικής επαρχίας ή αποκαλύπτει την ουτοπία της επιστροφής στις ρίζες ;
- Δοξάζει την ελληνοχριστιανική παράδοση ή σχολιάζει την ουτοπία της θρησκευτικής πίστης ;
- Είναι ένα έργο του 19ου αι. ή ένα έργο της εποχής μας ;

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία
: Ανέστης Αζάς
Σκηνικό/ Κοστούμια: Αγγελική Κόντη
Μουσική : Κώστας Κοράκης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Δραματουργία/ Βοηθοί σκηνοθέτη : Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Παίζουν:
Άννα Τζάκου
Νατάσα Μαρματάκη
Λίζα Νεοχωρίτη
Νίκος Μήτσας
Κώστας Κουτσολέλος
Γιάννης Λεάκος
Κώστας Κοράκης

Παραστάσεις
18 Οκτωβρίου - 5 Νοεμβρίου 2006
Τετάρτη - Σάββατο 9.15 μμ, Κυριακή 8.15 μμ

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό)

Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12, τηλ. 210 5138067

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut