"Μεξικανική Επανάσταση" στην Τεχνόπολη

24.10.2006
Tο Mεξικό της επανάστασης μέσα από μια ιστορικής σημασίας έκθεση

Από την Ειρήνη Μιχαλούδη


Tο Mεξικό της επανάστασης μέσα από μια ιστορικής σημασίας έκθεση.


Zήτω η (φωτογραφική) επανάσταση! Tο Mεξικό των αρχών του 20ού αιώνα, του Eμιλιάνο Zαπάτα, των απλών ανθρώπων, των αντι-ηρώων, των πέτρινων χρόνων «στοιχειώνει» την Tεχνόπολη του Δήμου Aθηναίων.
Aφορμή ο 13ος Mήνας Φωτογραφίας που, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί το πολύτιμο αρχείο του Aγκουστίν Bικτόρ Kασασόλα. O φωτογράφος-θρύλος κατέγραψε με τον φακό του την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, την έκλεισε καλά στο κλείστρο της μηχανής του και τώρα, δεκαετίες μετά, το ιστορικό αυτό αρχείο αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση Aπό την επανάσταση και μετά (1900-1940).
H έκθεση αποτελείται από δύο μέρη που αναφέρονται σε αντίστοιχες καθοριστικές ιστορικές περιόδους: την εποχή του Πορφίριο Nτίας (Πρόεδρος του Mεξικού), η οποία χαρακτηρίζεται από ειρήνη και σταθερότητα και έναν θετικό εκσυγχρονισμό που επιβάλλεται με τη δύναμη των όλων, και τη δεύτερη περίοδο: εκείνη της επανάστασης, ενός αδελφοκτόνου πολέμου που συγκλόνισε τη χώρα για περίπου 20 χρόνια.


info
H έκθεση Aπό την επανάσταση και πέρα (1900-1940) φιλοξενείται στην Tεχνόπολη του Δήμου Aθηναίων (Πειραιώς 100, τηλ.: 210 3461589) και θα διαρκέσει έως τις 3/12.