Ευρώπη - Ιαπωνία με όχημα την Ελλάδα!

17.11.2006
Γέφυρα συνεργασίας και δυναμικής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, δημιουργεί ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Με όχημα τον ελληνικό πολιτισμό και με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Οργανισμός επιλέχθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος EU - JAPAN που φέρει τον τίτλο On: the Modern and the Contemporary in European and Japanese Culture.
Γέφυρα συνεργασίας και δυναμικής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, δημιουργεί ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.
Με όχημα τον ελληνικό πολιτισμό και με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Οργανισμός επιλέχθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος EU - JAPAN που φέρει τον τίτλο On: the Modern and the Contemporary in European and Japanese Culture («Περί: του Μοντέρνου και του Σύγχρονου στον Ευρωπαϊκό και Ιαπωνικό Πολιτισμό»).
Πρόκειται για εκδηλώσεις που εντάσσονται στο EU - JAPAN: Year of People-to- People Exchanges 2005 και αποτελούν μέρος του ευρύτερου Κοινοτικού Προγράμματος «Πολιτισμός 2000». Σκοπός τους είναι η αποφασιστική συμβολή τους στην αμοιβαία εξοικείωση των δύο κοινωνιών και στην αναζήτηση μιας νέας οικουμενικής πολιτισμικής σύνθεσης, καθώς η Δύση προσεγγίζει την Ανατολή, και η Ανατολή τη Δύση.

Η τελετή έναρξης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 21/11 στο κτίριο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (αίθουσα Umberto Agnelli) στο Τόκιο. Περιλαμβάνει ρεσιτάλ τραγουδιού που θα δώσει η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, η οποία θα παρουσιάσει πρόγραμμα ανάλογο της εκδήλωσης, με τραγούδια σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς επίσης και στα ιαπωνικά.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος EU-Japan, που παρουσιάζονται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στο Τόκιο, απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και διερευνούν το πρόσωπο της σύγχρονης κοινωνίας που μεταλλάσσεται καθώς απομακρύνεται από την κυρίαρχη νεωτερικότητα του 20ου αιώνα. Οι επιλογές των έργων του προγράμματος από τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η φωτογραφία και το βίντεο, βασίζονται σε αυτή την οπτική.

Σε αυτή την αναζήτηση, η αρχιτεκτονική κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ευθύνεται για τη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος.
Οι εκθέσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, ενός φορέα που είναι σταθερά προσηλωμένος στην ανάπτυξη των διεθνών αρχιτεκτονικών ανταλλαγών με την Ελλάδα, παρουσιάζουν ένα μνημειώδες πανόραμα της υψηλότερης σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Αυτές οι αρχιτεκτονικές εκθέσεις, μαζί με τις «Εφήμερες Κατασκευές», της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αποτελούν το κύριο θέμα των εκδηλώσεων στην Ιαπωνία.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας με θέμα «Αστικοί Χώροι» είναι επίσης μία διακεκριμένη έκθεση, την οποία διοργανώνει η γερμανική Architekturbild e.v., με στόχο την προβολή ποιοτικής φωτογραφίας στην Ευρώπη, με θεματικές που αφορούν στο δομημένο περιβάλλον.

Σύγχρονα καλλιτεχνικά βίντεο των Aλέξανδρου Ψυχούλη και Ανδρέα Πλατή, προσφέρουν μία εναλλακτική οπτική της διαλεκτικής του δημόσιου και ιδιωτικού αστικού χώρου, πειραματιζόμενα με την κίνηση, τον χορό και τη μουσική.

Τέλος, οι εκθέσεις περιλαμβάνουν και την προβολή του εξαιρετικού πειραματικού art-fashion βίντεο Infusion των Marcus Tomlinson και Βασίλη Ζηδιανάκη (ΑΤΟΠΟΣ).To video αποτελεί μια πρωτοποριακή συνεύρεση ανάμεσα στην τέχνη και τη μόδα.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από μία ενδιαφέρουσα ημερίδα (18/12) με τη συμμετοχή των δημιουργών των ανωτέρω καθώς και με την ομιλία του κορυφαίου αρχιτέκτονα Kiyoshi Sey Takeyama (Πανεπιστήμιο του Κιότο), το έργο του οποίου αποτελεί γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιαπωνία. Οι εκθέσεις και οι προβολές (18-22/12) είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για το σύνολο των εκδηλώσεων που παρουσιάζονται στην Ιαπωνία, ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ενώνει τις δυνάμεις του με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, τη γερμανική Architekturbild e.v. και την ιταλική Change Performing Arts.