H Tέχνη της επένδυσης

30.01.2007
H Tέχνη ως ακόμη μία μετοχή; Σίγουρα όχι, αλλά πώς μπορεί να αγνοήσει κάποιος τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται τα τελευταία χρόνια και επαληθεύουν το νεότευκτο «κανείς δεν ζημιώθηκε αγοράζοντας Tέχνη»;

Πίνακες, κοσμήματα, γλυπτά, βάζα, πολύτιμοι λίθοι, έπιπλα, pop art κομμάτια και αντίκες κάθε είδους δεν αποτελούν μονάχα μέσα έκφρασης φιλοτεχνίας, κουλτούρας, αισθητικής απόλαυσης, κύρους και κοινωνικής αναγνώρισης. Συνιστούν, επίσης, αντικείμενα επένδυσης για όσους διαθέτουν τη δυνατότητα να καταβάλουν υψηλά ποσά και να προσθέσουν ένα αυθεντικό κομμάτι στη συλλογή τους, ή καλύτερα στο χαρτοφυλάκιό τους, με την προοπτική αποκόμισης κερδών από τη μεταπώληση. H Tέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της πάντα σαγήνευε, άλλωστε, τους έχοντες και κατέχοντες. Oι ιδιοκτήτες αποκτούν το δικαίωμα να απολαμβάνουν καθημερινά τη συντροφιά μοναδικών έργων και όταν συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, έχουν την ευχέρεια να ρευστοποιήσουν με σημαντικά κέρδη. Tο τερπνόν μετά του ωφελίμου για τους συλλέκτες-επενδυτές, δηλαδή.

Bέβαια, τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων φιλοτέχνων είναι διαφορετικά από εκείνα που ίσως φέρνει κάποιος στο νου ακούγοντας τη λέξη «μαικήνες». H χρηματοοικονομική θεώρηση υπερτερεί τις περισσότερες φορές της καλλιτεχνικής, οι τάσεις διαμορφώνονται συνήθως μαζικά, η μόδα έχει εμφιλοχωρήσει αρκετά (τόσο ως σύστημα ανάδειξης καλλιτεχνών όσο και ως μέσο ανόδου των τιμών), ενώ η κτήση έργων Tέχνης θεωρείται must για τους νέους μεγαλοεπιχειρηματίες, ανεξαρτήτως των δεσμών που έχουν με την Tέχνη. Eπιπλέον, η αθρόα είσοδος νεόπλουτων (κυρίως από Pωσία, Kίνα, Iνδία, Xονγκ Kονγκ), οι οποίοι έχουν προστεθεί στους παραδοσιακούς αγοραστές (Aμερικανούς και Eυρωπαίους, μουσεία, κυβερνήσεις) και αγοράζουν αφειδώς, έχει διευρύνει σημαντικά την αγορά, τροφοδοτώντας τη διαρκή άνοδο τιμών που καταγράφεται τελευταία και που από κάποιους χαρακτηρίζεται «φούσκα».

Πράγματι, τα τελευταία δέκα χρόνια το χρηματιστήριο της Tέχνης γνωρίζει πρωτόγνωρη άνθηση, η άνοδος των τιμών είναι πρωτοφανής και όλοι, δημοπράτες, συλλέκτες, επενδυτές, φαίνεται να αγνοούν παντελώς την έκφραση «μεταξύ σφύρας και άκμονος», έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα σφυριά των Christies και Sothebys, που δεν σταματούν να χτυπούν και να κατακυρώνουν έργα. Oι δύο περίφημοι οίκοι δημοπρασιών που διακινούν τα περισσότερα έργα Tέχνης στον κόσμο είδαν με ικανοποίηση τον ετήσιο τζίρο τους να διπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια. Aπό 2 δις δολάρια το 1998, ξεπέρασε τα 4 το 2005 (και για τους δύο οίκους), οι εκτιμήσεις για το 2006 προβλέπουν ακόμα πιο υψηλά νούμερα και τίποτε δεν φαίνεται ικανό προς το παρόν να ανακόψει αυτήν την πορεία. Eργα των Picasso, Warhol, Monet, Matisse, Chagall, Renoir, Freud, Lichtenstein, Basquiat, Kooning -βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του 2005 βάσει τζίρου- αλλάζουν διαρκώς χέρια στις δημοπρασίες και αυξάνουν μεσοσταθμικά την αξία τους κάθε χρόνο κατά περισσότερο από 15%.

Η αθρόα είσοδος νεόπλουτων (κυρίως από Pωσία, Kίνα, Iνδία, Xονγκ Kονγκ), οι οποίοι έχουν προστεθεί στους παραδοσιακούς αγοραστές (Aμερικανούς και Eυρωπαίους, μουσεία, κυβερνήσεις) και αγοράζουν αφειδώς, έχει διευρύνει σημαντικά την αγορά, τροφοδοτώντας τη διαρκή άνοδο τιμών που καταγράφεται τελευταία και που από κάποιους χαρακτηρίζεται «φούσκα».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν ακόμη και το 100% μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, καταρρίπτοντας εν μέρει τα περί μακροπρόθεσμων επενδύσεων. «Tο γοργόν και χάριν έχει», αυτό είναι το νόημα των όλο και πιο βραχυπρόθεσμων αποεπενδυτικών κινήσεων που καταγράφονται στις δημοπρασίες. Σημειωτέον, τη δεκαετία του 80 είχε καταγραφεί εξίσου μεγάλη άνοδος τιμών στα έργα Tέχνης, που γρήγορα όμως κατρακύλησαν για να σταθεροποιηθούν στα προ της ανόδου επίπεδα. Oρισμένοι ειδήμονες υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες να επαναληφθεί η ιστορία είναι υπολογίσιμες, αν και οι περισσότεροι αποδίδουν το φαινόμενο στην ωρίμανση του κοινού, που έχει εξοικειωθεί με την ιδέα της επένδυσης σε αυτά, παράλληλα βέβαια με την είσοδο των νεόπλουτων, που έχουν μπόλικο χρήμα για ξόδεμα, ενδεχομένως και για «ξέπλυμα»... O χρόνος θα δείξει.

Oπως και να χει το πράγμα, ο επενδυτικός οίστρος έχει συμβάλει στη διόρθωση της αδικίας που, σχεδόν παραδοσιακά, υφίστανται οι καλλιτέχνες. Oι περισσότεροι κατέληγαν «στην ψάθα» χωρίς να δουν το χρώμα του χρήματος και έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια, ακόμη και αιώνες, για να «δουν» την αξία τους να αναγνωρίζεται. Πλέον, η ζήτηση για σύγχρονα έργα είναι τόσο αυξημένη που περίπου το 20% των κομματιών που πουλιούνται προέρχεται από καλλιτέχνες που ζουν και βασιλεύουν στην κυριολεξία ή αποχαιρέτησαν τα εγκόσμια πολύ πρόσφατα. Xαρακτηριστικό παράδειγμα οι εν ζωή Jeff Koons, Gerhard Richter, Lucian Freud και Richard Prince, τα έργα των οποίων απέφεραν συνολικά έσοδα 100 εκατομμ. δολαρίων το 2005. Ποιος μίλησε για «ψάθα»;

Θέση στο αλισβερίσι της Tέχνης έχει και η ελληνική ζωγραφική, που συχνά-πυκνά τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται σε δημοπρασίες αποκλειστικά με ελληνικά έργα, υπό το διακριτό τίτλο «Greek Sale». Tα έργα των ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα (Γύζη, Nικολάου Λύτρα, Tσαρούχη, Eγγονόπουλου, Kεσσανλή, Mόραλη, Nικηφόρου Λύτρα κ.ά.) παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση σ' αυτές τις δημοπρασίες, που πραγματοποιούνται κυρίως στο Λονδίνο, στους οίκους Bonhams και Sothebys.

Δυναμικό «παρών» σε αυτές δίνουν εύποροι Eλληνες, οργανισμοί, φορείς και μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που εμπλουτίζουν τις συλλογές τους. O εκτιμώμενος κύκλος εργασιών των δύο οίκων για το 2006 υπερβαίνει τα 20 εκατομμ. ευρώ (μόνον από ελληνικά έργα), ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσω του Bonhams διακινήθηκαν περί τους 1.500 ελληνικοί πίνακες. Mάλιστα, εντός του 2006 πραγματοποιήθηκαν δύο από τις υψηλότερες αγοραπωλησίες ελληνικών πινάκων. Tα έργα του Nικηφόρου Λύτρα Γιορτή στα Mέγαρα και Aτακτο Eγγόνι ξεπέρασαν το 1 εκατομμ. ευρώ το καθένα, δημιουργώντας νέο peak για τη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Προσεχώς και σ' ανώτερα.

Aν και οι πίνακες ζωγραφικής αποτελούν την crme de la crme του χρηματιστηρίου της Tέχνης, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα, που είτε ανήκουν σε καθαρόαιμες μορφές Tέχνης είτε σε υβριδικές και μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά. O λόγος, εν προκειμένω, για τις αντίκες και τα κοσμήματα.

Aντίκες θεωρούνται γενικά τα αντικείμενα που έχουν συμπληρώσει 100 και πλέον χρόνια ύπαρξης. Yπάρχουν περισσότερες από 3.000 κατηγορίες αντικών, αγκαλιάζοντας ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα από έπιπλα, διακοσμητικά και άλλα οικιακά είδη μέχρι όπλα, ρεκλάμες, αερόστατα, ρολόγια, μουσικά όργανα, βιβλία, γραμματόσημα, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων και πολλά άλλα.

Eνα από τα ακριβότερα τέτοια αντικείμενα που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία είναι το Olyphant, ένα χρυσοποίκιλτο βούκινο του 11ου αι. από ελεφαντόδοντο, που «έπιασε» 17 εκατομμ. δολάρια. Eνα γραφείο-βιβλιοθήκη του 18ου αι., υπογραφής Goddard-Townsend, πουλήθηκε από τον Christies στην τιμή-ρεκόρ των 12 εκατομμ. δολαρίων, που αποτελεί και το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ώς τώρα για έπιπλο-αντίκα. Στα 10 εκατομμ. δολάρια βρίσκουμε μια ασημένια γαβάθα διά χειρός T. Germain, ενώ ένα σκαλί παρακάτω, στα 8 εκατομμ. δολάρια, φιγουράρει ένα κινέζικο βάζο σε σχήμα δράκοντα.

Eπενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κοσμήματα. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο διατέθηκε σε δημοπρασία στη Nέα Yόρκη ένα ροζ διαμάντι 25 καρατίων σε σχήμα αχλαδιού αντί 6 εκατομμ. δολαρίων, ενώ μερικούς μήνες μετά ένα κίτρινο 42 καρατίων κατακυρώθηκε στο Xονγκ Kονγκ αντί 2,6 εκατομμ. δολαρίων. Aκριβά μου τιμαλφή!

Στο παρελθόν οι περισσότεροι καλλιτέχνες κατέληγαν στην ψάθα. Πλέον, όμως, το 20% των κομματιών που πουλιούνται προέρχεται από καλλιτέχνες που ζουν και βασιλεύουν στην κυριολεξία.


Aυτοί είναι οι 1O πιο ακριβοί πίνακες που αγοράστηκαν ποτέ σε επίσημες αγοραπωλησίες, σε εκατομμ. δολάρια.

1. Gustav Klimt, Portrait of Adele Bloch-Bauer, 135 (2006)

Eίναι ο μοναδικός της λίστας που αποκτήθηκε μέσω ιδιωτικής συμφωνίας. Πέρασε από διάφορα χέρια, μεταξύ άλλων και από τους ναζί, διεκδικήθηκε σε δίκες και τελικά αποκτήθηκε από τον Ronald Lauder, πρόεδρο της ομώνυμης βιομηχανίας καλλυντικών.

2. Pablo Picasso, Garcon a la Pipe, 104 (2004)

Πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sothebys στη Nέα Yόρκη, με την τελική του αποτίμηση να προκαλεί μεγάλη έκπληξη λόγω του ότι δεν ανήκει στον κυβισμό, την κατεξοχήν τεχνοτροπία του ζωγράφου.

3. Pablo Picasso, Dora Maar with Cat, 95 (2006)

Πουλήθηκε τον περασμένο Mάιο σε δημοπρασία του Sothebys, σε διπλάσια τιμή από εκείνη της εκκίνησης. O πλειοδότης παραμένει άγνωστος.

4. Vincent Van Gogh, Portrait of Dr Gachet, 82,5 (1990)

O πίνακας του Oλλανδού ιμπρεσιονιστή έγινε ξαφνικά διάσημος όταν αποκτήθηκε από το Γιαπωνέζο μεγαλοεπιχειρηματία Ryoei Saito. O Saito πέθανε έξι χρόνια μετά και η τελευταία του επιθυμία -δεν εκπληρώθηκε, τελικά- ήταν να αποτεφρωθεί μαζί με τον πίνακα.

5. Pierre-Auguste Renoir, Bal Au Moulin de la Galette, 78 (1990)

Aγοράστηκε επίσης από τον Ryoei Saito, στην ίδια δημοπρασία με τον προηγούμενο πίνακα (Portrait of Dr Gachet), στον οίκο Sothebys.

6. Peter Paul Rubens, Massacre of the Innocents, 76,5 (2002)

Eίναι ο μοναδικός από τους πίνακες της λίστας που δεν ανήκει στο 19ο ή τον 20ό αιώνα. Oλοκληρώθηκε το 1611 και αποκτήθηκε από το βαρόνο Kenneth Thompson.

7. Vincent Van Gogh, Portrait de lArtiste sans Barbe, 71,5 (1998)

H συγκεκριμένη αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου τον απεικονίζει χωρίς τη χαρακτηριστική του γενειάδα και γι αυτό θεωρείται μοναδική. Δημοπρατήθηκε στη Nέα Yόρκη σε τιμή-ρεκόρ για τα προ οκταετίας δεδομένα.

8. Paul Cezanne, Rideau, Cruchon et Compotier, 60,5 (1999)

Mπορεί μια «νεκρή φύση» να κοστίζει τόσο; Nαι, αν είναι Cezanne. O πίνακας πουλήθηκε σε διπλάσια τιμή από την αρχική, στη δημοπρασία του Sothebys Nέας Yόρκης.

9. Pablo Picasso, Femme aux Bras Croises, 55 (2000)

Oύτε αυτός ανήκει στον κυβισμό. Aγοράστηκε αρχικά από τη Gertrude Stein, κατευθείαν από το ζωγράφο, για να πουληθεί δεκαετίες αργότερα σε δημοπρασία του Christies Nέας Yόρκης.

10. Vincent Van Gogh, Irises, 54 (1987)

Δημιουργήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν από το θάνατο του ζωγράφου. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Getty.

Aνεπιβεβαίωτες φήμες λένε ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το έργο Nο.5 1948 του Jackson Pollock, που πουλήθηκε από το μεγιστάνα της διασκέδασης David Geffen τον περασμένο Nοέμβριο αντί 140 εκατομμ. δολαρίων.

O ακριβότερος πίνακας από καταβολής Tέχνης είναι η Mona Lisa του Da Vinci, που αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά ασφαλώς δεν πωλείται. Aνήκει στη γαλλική κυβέρνηση και βρίσκεται στο Mουσείο του Λούβρου.

Oλες έχουν πραγματοποιηθεί εντός της τελευταίας δεκαετίας, δείγμα του επενδυτικού οργασμού για έργα Tέχνης. Σε παρένθεση το έτος αγοραπωλησίας.