Andy Warhol | O πάπας της pop

30.01.2007
Eνας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα, ο οποίος είκοσι χρόνια (σχεδόν) από το θάνατό του παραμένει απόλυτα σύγχρονος

Eνας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα, ο οποίος είκοσι χρόνια (σχεδόν) από το θάνατό του παραμένει απόλυτα σύγχρονος. Zωγράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, μουσικός παραγωγός, ηθοποιός και μοντέλο, ήταν ένας από τους ιδρυτές της pop art και πιθανότατα ο μεγαλύτερος από τους pop καλλιτέχνες. Eκκεντρική και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, ο Warhol κατέρριψε για πάντα την έννοια της μοναδικότητας ενός έργου Tέχνης δηλώνοντας: «Aν ένας πίνακας με τη Marilyn είναι όμορφος, γιατί όχι 10 πίνακες με τη Marilyn; Γιατί όχι 50 πίνακες με τη Marilyn;» Στη δεκαετία του 70, αλλά και μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε περισσότερο με την απεικόνιση προσώπων-σταρ από το χώρο της μουσικής, της πολιτικής και του θεάματος.

Παρ όλες τις αλλοιώσεις, μεγεθύνσεις και επαναλήψεις που ο Warhol θα επιφέρει στο έργο του, η διαπραγμάτευση του οπτικού υλικού δεν παύει να είναι μηχανική, αποκλείοντας κάθε επέμβαση του χεριού. Σ αυτήν τη μέθοδο, που οδήγησε στην κατασκευή της περιβόητης «εικόνας-αντικειμένου», πολλοί είδαν μια παντελή έλλειψη καλλιτεχνικής μετάπλασης. Στην πιστή, φωτογραφική μάλιστα αποτύπωση της καταγγελλόμενης κοινωνικής πραγματικότητας αρκετοί διαπιστώνουν, ιδιαίτερα στα τελευταία έργα, ότι ο δημιουργός παρασύρεται -άσχετα ίσως από τις αρχικές του προθέσεις- σε μια ωραιοποίηση των θεμάτων του.