Σωματοφύλακες και Αλαντίν για παιδιά!

23.09.2009
Οι Σωματοφύλακες της Κατσαρόλας και ο Αλαντίν, δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραστάσεις για παιδιά που παρουσιάζονται στο Θέατρο της Ημέρας και στο Θέατρο Τέχνης αντίστοιχα.
Οι Σωματοφύλακες της Κατσαρόλας και ο Αλαντίν, δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραστάσεις για παιδιά που παρουσιάζονται στο Θέατρο της Ημέρας και στο Θέατρο Τέχνης αντίστοιχα.

ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ- ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ
«Οι Σωματοφύλακες της κατσαρόλας», το θεατρικό έργο της Λένας Τερκεσίδου, επαναλαμβάνεται φέτος στο Θέατρο της Ημέρας. Πρόκειται για είναι ένα θεατρικό έργο στο οποίο για πρώτη φορά προσεγγίζεται το θέμα της σωστής και ποιοτικής και διατροφής των παιδιών - το οποίο, σημειωτέον, διδάσκεται και στην ύλη της Γ΄ Δημοτικού-.

Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, αποκαλύπτονται με χιούμορ τα πολύτιμα μυστικά των τροφών και παράλληλα με θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά συμμετέχουν σ’ ένα φανταστικό, διασκεδαστικό, βιωματικό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου κατανοούν την αξία της υγιεινής διατροφής.

Η επιτυχία της δράσης βασίζεται, πέρα από το έργο, στους Ηθοποιούς και τους ειδικά εκπαιδευμένους Εμψυχωτές-Θεατροπαιδαγωγούς, απόφοιτους του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού παιχνιδιού του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Η παιδευτική διάσταση της παράστασής, επεκτείνεται και μετά τη λήξη της, αφού στο τέλος, στους εκπαιδευτικούς που συνοδεύουν τα παιδιά, προσφέρεται από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, φάκελος με σχέδια και προτάσεις επεξεργασίας του δραματουργικού υλικού ώστε να το εκμεταλλευτούν στην καθημερινή διδακτική διαδικασία (π.χ. ευέλικτη ζώνη, διαθεματική προσέγγιση, διδακτικό αντικείμενο) ανάλογα με τους παιδευτικούς στόχους που θέτει ο δάσκαλος και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Περίληψη του έργου:
Στο χωριό Μεγαλομπουκιά ζουν και εργάζονται ο Σάκης Γαλατάκης, η Τίνα Πατατίνα, η Φρουτένια, ο Σαλατάκης και πολλοί άλλοι φίλοι τους. Μια μέρα φθάνει ένα γράμμα από το Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Διατροφής. Το χωριό τους έχει επιλεγεί να διαγωνιστεί μαζί με άλλα εννέα χωριά για το ποιος παράγει τις πιο υγιεινές τροφές για τους ανθρώπους, ενώ θα ληφθεί υπ’ όψιν και το περιβάλλον. Οι Μεγαλομπουκίτες ενθουσιάζονται και αρχίζουν να ετοιμάζονται για το διαγωνισμό και το βραβείο. Οι Χημικοχωρίτες όμως - ο Ανθρακόλας, η Ταμιακή Μηχανή, η Κρουασένια, ο Τουρτάκιας και οι υπόλοιποι συντοπίτες τους - καταστρώνουν ένα φοβερό σχέδιο για να τους εμποδίσουν να πάρουν το βραβείο. Με τα χημικά τους όπλα θα ρίξουν στα χτήματα της Μεγαλομπουκιάς για να τα καταστρέψουν: φυτοφάρμακα, ορμόνες, καμένο λάδι, πολύ λίπος και ζάχαρη, χημικά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Μετά θα τους τα αρπάξουν σχεδόν τσάμπα για να χτίσουν και εκεί εργοστάσια που θα παράγουν βλαβερές για την υγεία τροφές. Έτσι σιγά - σιγά θα γίνουν οι πιο πλούσιοι και θα εξουσιάσουν όλο τον πλανήτη. Μετά από πολλές περιπέτειες οι Μεγαλομπουκίτες χρησιμοποιώντας το καθαρό μυαλό τους και τα δικά τους μέσα, με ένα φανταστικό και πρωτότυπο τρόπο εξοντώνουν τους Χημικοχωρίτες και κερδίζουν το βραβείο.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή
Παιδαγωγική επιμέλεια: Λάκης Κουρετζής
Μουσική & τραγούδια: Γιάννης Μακρίδης
Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης
Επιμέλεια κίνησης: Βασιλική Σαχπάζη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδριάνα Ταβαντζή

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Παντελής Τσόγκας, Δανάη Δασκαλάκη, Θωμαϊς Κρητικού, Όλγα Μουργελά
Εμψυχώτριες θεατρικού παιχνιδιού: Ία Χρυσανθοπούλου, Ανδριάνα Ταβαντζή

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής
ΕΝΑΡΞΗ : Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 5μ.μ
ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Γεννηματά 20 Αμπελόκηποι (δίπλα στο ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
Τηλ.: 210 6929090, 210 6995777, fax: 210 6923470


ΑΛΑΝΤΙΝ- ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Ο «ΑΛΑΝΤΙΝ», είναι η καινούργια θεατρική παράσταση για παιδιά, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.
Οι περιπέτειες του Αλαντίν, που είναι γνωστός σε όλους μας από το μεγάλο αραβικό παραμύθι «Χίλιες και μια νύχτες», έγιναν αφορμή για μια γοητευτική θεατρική διασκευή με πολλή μουσική και ζωντανά τραγούδια σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Το έργο διαδραματίζεται στην παραμυθένια Βαγδάτη. Τα ευφάνταστα σκηνικά μεταμορφώνονται σε παλάτι του σουλτάνου, γίνονται παζάρια, αγορές και σπιτάκια. Η μουσική μαζί με τους φωτισμούς δημιουργούν φαντασμαγορικές εικόνες και μια ξεχωριστή ονειρική ατμόσφαιρα. Και όταν εμφανίζονται τα τζίνι. . .ε τότε όλα μπορούν να συμβούν!!!

Υπόθεση του έργου:
Βαγδάτη, πολλά πολλά χρόνια πριν? Ο φτωχός, κατεργάρης μα καλόκαρδος Αλαντίν, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από δύο φρουρούς που τον κυνηγούν, συναντά στο δρόμο του έναν άγνωστο άντρα που του παρουσιάζεται σαν θείος του - αδελφός του μακαρίτη του πατέρα του. Αυτός όμως είναι ένας κακός μάγος, που σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη του Αλαντίν για να κατακτήσει ένα μαγικό λυχνάρι που διαθέτει απίστευτη δύναμη. Όμως, το σχέδιο του αποτυγχάνει και ο Αλαντίν, αφού γίνει κάτοχος του λυχναριού, καταφέρνει με την εξυπνάδα και την ευστροφία του να παντρευτεί την όμορφη πριγκίπισσα Μπουντίρ Αλ Μπουντούρ και να γίνει κι ο ίδιος πρίγκιπας της Βαγδάτης.


Το έργο μιλάει για την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, την αγάπη και το μίσος. Το δίκαιο είναι αυτό που τελικά θριαμβεύει - και μας διδάσκει πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το σωστό στη ζωή μας. Η παράσταση φιλοδοξεί να μαγέψει μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές, με τη ζωντάνια, την ευρηματικότητα και την παραμυθένια της ατμόσφαιρα!

Συντελεστές
Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Χορογραφία: Λία Τσολάκη
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
Παίζουν : Κώστας Βελέντζας, Άνδρη Θεοδότου, Βασίλης Λέμπερος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Σαμψών Φύτρος, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Βεατρίκη Σταματιάδη, Πάρις Θωμόπουλος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00 π.μ. & 3.00 μ.μ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: : ΕΝΙΑΙΟ €15.00

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ: Φρυνίχου 14, Πλάκα Τηλ.210 3222464