Είδαμε την ταινία για τον Βαν Γκογκ στο Πλανητάριο

23.09.2009
Γεμάτη χρώμα και καλλιτεχνικό οίστρο ήταν η βραδιά της επίσημης πρώτης παρουσίασης της ταινίας «VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος», που παρακολουθήσαμε στην κατάμεστη αίθουσα του θόλου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009.
Γεμάτη χρώμα και καλλιτεχνικό οίστρο ήταν η βραδιά της επίσημης πρώτης παρουσίασης της ταινίας «VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος», που παρακολουθήσαμε στην κατάμεστη αίθουσα του θόλου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009.

Ο τεράστιος θόλος του Πλανηταρίου πλημμύρισε με το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών με τα καλαμπόκια, αλλά και με το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού, χρώματα που με τόση επιδεξιότητα πάντρεψε στον καμβά ο «μαέστρος» του χρώματος Βικέντιος Βαν Γκογκ.

Με τη γνωστή ζωντάνια της παρέσυρε το κοινό, περιγράφοντας το πάθος του μεγάλου καλλιτέχνη, η κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης:

«Ο Βαν Γκογκ ζωγραφίζει με την ψυχή του. Η πυρετική χειρονομία του, οι φορτωμένες με πάστα πινελιές του, τα φλογισμένα χρώματα κίτρινα, μπλε, πορτοκαλιά, κόκκινα, πράσινα δεν υπαγορεύονται από τη λογική... αναβλύζουν από μια παθιασμένη λαχτάρα να αποτυπώσει στο μουσαμά έναν κόσμο, πρόσωπα, τοπία, άνθη που στροβιλίζονται και φλέγονται από το δικό του πάθος...

Ο Βαν Γκογκ (1853-1890) είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο κοσμαγάπητος καλλιτέχνης των νεότερων χρόνων. Η τραγική ζωή του, που τον οδήγησε στην αυτοκτονία στα 37 του χρόνια, συνέβαλε χωρίς άλλο στη δημιουργία του μύθου του. Κυρίως όμως ο κόσμος λάτρεψε τη ζωγραφική του, που εκφράζει με εκρηκτική ένταση τον περιπαθή του χαρακτήρα, τη δίψα για αγάπη, για φως, για χρώμα, για τον άνθρωπο.»

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε λίγο νωρίτερα ο κύριος Διονύσης Σιμόπουλος Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος εγκαινιάζοντας τη νέα χειμερινή περίοδο 2009-2010 δήλωσε:

«Μέσα από τις διάφορες δραστηριότητές μας προσπαθούμε ΠΑΝΤΟΤΕ να συνδυάσουμε την ΕΠΙΣΤΗΜΗ με την ΤΕΧΝΗ. Στις ψηφιακές αναπαραστάσεις για παράδειγμα συνδυάζουμε τις ζωγραφικές απεικονίσεις τριών διαστάσεων - απεικονίσεις που όμως βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα - με τη μουσική, επιτρέποντας έτσι στο κοινό μας να κάνει ένα εικονικό ταξίδι στο Σύμπαν.»

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, μέσα από την προσωπική αφήγηση του Βαν Γκογκ, τη θυελλώδη ζωή και τη σπουδαία καλλιτεχνική του πορεία - από την ηλικία των 27 ετών ως και τον τραγικό του θάνατο στα 37 του χρόνια.

Η στενή σχέση με τον αδερφό του (ο οποίος αυτοκτόνησε λίγο μετά από τον Βαν Γκογκ), το μεταφυσικό πάθος του για το ζωντανό χρώμα και οι μύχιες σκέψεις που τον συνόδευσαν στον θάνατο... όλα υφαίνουν ένα εικονικό-ψυχαναλυτικό ταξίδι στον χωροχρόνο, το οποίο διανθίζουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης.

Η υπέροχη μουσική επένδυση (την οποία συνοδεύει αρμονικά η φωνή του ηθοποιού Κωνσταντίνου Τζούμα και της Θέμις Μπαζάκα), αλλά και η δυνατότητα να απολαύσουμε πινελιά προς πινελιά τα διάσημα έργα αυτού του δημιουργού "μάρτυρα" της τέχνης συγκαταλέγονται στα ατού αυτής της μεγαλόπνοης παραγωγής.

Για την ολοκλήρωση της ταινίας συνεργάστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το μουσείο D´Orsay στη Γαλλία αλλά και τα Μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μουσεία: Maison Van Gogh, το Fundacion Colleccion Τhyssen Bornemisza, και το Μusee Rodin, αλλά και έμπειρες εταιρίες όπως η MacGillivray Freeman Films, η La Geode και η Camera Lucida Productions.

«VAN GOGH: Ο Πυρετός Του Χρώματος»
Νέα ταινία θόλου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Ιδρύματος Ευγενίδου, από 23 Σεπτεμβρίου 2009
Πληροφορίες για τις προβολές εδώ...

Χριστίνα Τσατσαράγκου