Αυτό θα το δούμε!

24.09.2009
Τι μπορεί να συμβεί σε μια παράσταση που έχει στοιχειώσει; Σε μια παράσταση όπου κριτικοί, ηθοποιοί και θεατές ανακατεύονται και κανείς δεν ξέρει που ανήκει; Τι γυρεύει ένα πτώμα στη σκηνή; Γιατί κανείς δεν το βλέπει; Σε ποιον ανήκει;
Τι μπορεί να συμβεί σε μια παράσταση που έχει στοιχειώσει; Σε μια παράσταση όπου κριτικοί, ηθοποιοί και θεατές ανακατεύονται και κανείς δεν ξέρει που ανήκει; Τι γυρεύει ένα πτώμα στη σκηνή; Γιατί κανείς δεν το βλέπει; Σε ποιον ανήκει;

Η αλήθεια, το ψέμα, η πλάνη, ο μύθος, η πλοκή, οι ίντριγκες, οι πρωταγωνιστές, η λάμψη, τα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται το θέατρο, μετασχηματίζονται σε μια σπαρταριστή κωμωδία μυστηρίου όπου...όλοι είναι ένοχοι(;) «Αυτό θα το δούμε!»

Η θεατρική παρωδία, του βραβευμένου με Oscar και Tony, βρεττανού συγγραφέα Tom Stoppard, The Real Inspector Hound, με τον ελληνικό τίτλο «Αυτό θα το δούμε!» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη θεατρική ομάδα 90ο C σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού και κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στο Θέατρο Βικτώρια.

Ο Tom Stoppard, έχοντας υπάρξει και ο ίδιος θεατρικός κριτικός, στήνει εδώ μία εξαιρετική παρωδία της ίδιας της θεατρικής πράξης. Καταργεί τον τέταρτο τοίχο μεταξύ θεατών και σκηνής και παρουσιάζει μια παράσταση μέσα σε μία άλλη. Με όχημα την πολύ μεγάλη θεατρική επιτυχία «Ποντικοπαγίδα» της Άγκαθα Κρίστι, ο θεατής παρακολουθεί δύο κριτικούς θεάτρου που παρακολουθούν μια μεταμοντέρνα παράσταση μυστηρίου κατά την οποία συνεχείς και ανόητες ανατροπές έχουν ως κατάληξη να τους «ρουφήξουν» στην πλοκή της υπόθεσης με ολέθριες για όλους συνέπειες!

Το «Αυτό θα το δούμε!» είναι ένα έργο στο οποίο το θέατρο διασκεδάζει με το θέατρο. Ο Tom Stoppard δεν αφήνει τίποτε στη τύχη. Χλευάζει, σχολιάζει στηλιτεύει και γελοιοποιεί συντελεστές και ηθοποιούς. Δε διστάζει να τους «απειλήσει», να τους εκθέσει και να διασκεδάσει με τις αγωνίες τους. Με εξαιρετικά έντεχνο τρόπο, ο Tom Stoppard καταφέρνει να «γκρεμίσει» το θέατρο από το βάθρο του ενώ ταυτόχρονα ισοπεδώνει και την τάση των κριτικών να φτάνουν σε εύκολα συμπεράσματα, («Αυτό θα το δούμε!»). Είναι τόσο μια κωμωδία καταστάσεων όσο και ένα σχόλιο δυναμίτης για το ίδιο το θέατρο.

Στο «Αυτό θα το δούμε!» οι 90ο C (σκηνοθεσία Δημήτρης Κομνηνός) στήνουν στο τριώροφο σκηνικό (σκηνογραφία Γιώργος Λυντζέρης) μια φιλόδοξη παραγωγή, όπου η παράσταση μέσα στην παράσταση συνομιλεί με το κοινό της που εκπροσωπείται από τους δυο κριτικούς που την παρακολουθούν μέσα από τρισδιάστατες προβολές, υπό τους ήχους δυνατής μουσικής (μουσική Ανδρέας Τρούσσας) σε πραγματικό surround.

Ο ίδιος ο Tom Stoppard σημειώνει: «Το έργο αυτό δεν είναι τίποτα «ανώτερο» απ’ αυτό που είναι. Ένας κριτικός θεάτρου κάποτε το χαρακτήρισε «χρήσιμο όσο ένας αλαβάστρινος Μίκυ Μάους». Στην διάσταση των απόψεων, όμως για το ποιός θα πρέπει να είναι ο τελικός ρόλος του θεάτρου, εγώ προτιμώ αυτήν που υποστηρίζει ότι το θέατρο οφείλει να διασκεδάζει. Αυτό μου αρκεί».


Παίζουν: Μαρίνα Βρόντη, Μελέτης Γεωργιάδης, Στέλιος Γούτης, Μαριάννα Λαμπίρη, Δημήτρης Ντάσκας, Μανώλης Σκιαδάς, Χαρά Τσιώλη,

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Παραγωγή: Θεατρική ομάδα 90ο C ,
Ελεύθερη απόδοση / σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός 003C
Σκηνικά / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης,
Πρωτότυπη μουσική & video design: Ανδρέας Τρούσσας,
Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Μεταξόπουλος,
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος.,
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντωνία Αλεξανδρίδη,
Φωνητικά: Βασιλική Ρόρρη, Νεκτάριος Γεωργιάδης,
Συμμετέχει ο Κώστας Τερζάκης.


Διάρκεια παράστασης: 1:50’.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα :
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

INFO:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα: 9:15 μ.μ.
Κυριακή: 7:00 μ.μ.

Θέατρο Βικτώρια (Κεντρική Σκηνή): Μαγνησίας 5 (Γ’ Σεπτεμβρίου 119) Τηλ. 210 ? 8233125

-Κρατήσεις: 210 - 8233125
- Περισσότερες πληροφορίες στο www.theatrovictoria.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος::

Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 23,00 € - Παρασκευή 15,00 €.
Φοιτητικό: 15,00 €
Ειδικό μειωμένο: 10,00 €