Βραβεία από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα!

23.02.2007
Τα βιβλία Θα ήθελα της Αμάντας Μιχαλοπούλου και Αμερικάνικη φούγκα του Αλέξη Σταμάτη, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, τιμήθηκαν στις ΗΠΑ με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας.
Τα βιβλία Θα ήθελα της Αμάντας Μιχαλοπούλου και Αμερικάνικη φούγκα του Αλέξη Σταμάτη, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, τιμήθηκαν στις ΗΠΑ με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας.

Το βραβείο, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Φεβρουαρίου 2007 από το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Τεχνών, το μεγαλύτερο κρατικό φορέα για τις τέχνες, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος μετάφρασης, έχει ως στόχο την έκδοση και την προώθηση της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι και χρηματοδοτούν τους εκδοτικούς οίκους, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ.

Η οικονομική ενίσχυση, που ανέρχεται στα 10.000 δολάρια για κάθε αμερικανικό εκδοτικό οίκο, εξασφαλίζει τη μετάφραση, την έκδοση, τη διανομή και την προβολή στο κοινό, καθώς και τη συμμετοχή του συγγραφέα και του μεταφραστή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και περιοδείες.

Οι προτάσεις για το βραβείο, το οποίο απονέμεται ετησίως σε δύο έργα ελληνικής λογοτεχνίας, υποβάλλονται από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο και αξιολογούνται από τη Λογοτεχνική Επιτροπή του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών από αποτελείται από συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, βιβλιοκριτικούς, εκδότες, βιβλιοπώλες και διανομείς, με εμπειρία στην αμερικανική αγορά.

Το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Etruscan Press, σε μετάφραση Diane Thiel και Κωνσταντίνου Χατζηλαμπρινού, και της Αμάντας Μιχαλοπούλου από τον Dalkey Archive Press σε μετάφραση Karen Emmerich. Στο ίδιο πλαίσιο βραβεύθηκε και το βιβλίο Vredaman του Βάσκου Unai Elorriaga.

Η έγκυρη εφημερίδα The New York Times αφιέρωσε το κεντρικό της άρθρο στο βραβείο. Μπορείτε να δείτε το σχετικό κείμενο στο http://www.nytimes.com/2007/02/21/books/21awards.html?_r=2&oref=slogin&oref=slogin
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών www.nea.gov και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον www.greekembassy.org .