Ν. Χατζηκυριάκος Γκίκας στο Βερολίνο!

23.02.2007
Με την έκθεση - αφιέρωμα «Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας : Πέρα από την όραση» το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, μέσω του παραρτήματός του στο Βερολίνο, τιμά το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.
Με την έκθεση - αφιέρωμα «Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας : Πέρα από την όραση» το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, μέσω του παραρτήματός του στο Βερολίνο, τιμά το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στον εκθεσιακό χώρο του ΕΙΠ στο Βερολίνο. Περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια, γλυπτά και ανάγλυφα, σκηνικά και άλλα αντιπροσωπευτικά έργα του Γκίκα, που δίνουν μια πλήρη εικόνα της πολύχρονης καλλιτεχνικής του διαδρομής.

Ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος και συγγραφέας, ο Γκίκας καθιερώθηκε ήδη από τα νεανικά του χρόνια ως καταξιωμένος ζωγράφος, όχι μόνο στην Ελλάδα - όπου αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εκπροσώπους του μοντερνισμού ? αλλά και στην Ευρώπη. Τα έργα που παρουσίασε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, απέσπασαν τον θαυμασμό γνωστών τεχνοκριτικών, όπως ο Chr. Zervos, o Tériade, o M. Raynal, κ.α.

Ο σπουδαίος Έλληνας δημιουργός συνδέθηκε με προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων της εποχής του, όπως ο Braque, o Matisse, o Le Corbusier, o H. Moore, o Δημ. Πικιώνης. Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανακηρύχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Royal Academy of Arts του Λονδίνου, επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με τις δύο μεγάλες δωρεές έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Μπενάκη, ο Γκίκας έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με το έργο του, που αποτελεί ορόσημο για την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες :
www.griechische-kultur.de
www.benaki.gr/collections/ghika/gr/main.asp