Έθνικ κέφι σε ένα μωσαϊκό ηχοχρωμάτων από τους Δάρνακες

01.03.2007
Στους Δάρνακες, γνωστές και άγνωστες συνθέσεις, χάλκινα, κρουστά και λαούτα συμπλέκονται για να δημιουργήσουν ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό ηχοχρωμάτων που αποσκοπεί στη διασκέδαση ή μάλλον στην εορταστική μέθεξη των ακροατών.
Είδος: έθνικ
Χώρος: Ξυλουργείο του Μύλου
Ώρα Έναρξης: 9.30 μ.μ.
Είσοδος: 10 ευρώ


Στους Δάρνακες, γνωστές και άγνωστες συνθέσεις, χάλκινα, κρουστά και λαούτα συμπλέκονται για να δημιουργήσουν ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό ηχοχρωμάτων που αποσκοπεί στη διασκέδαση ή μάλλον στην εορταστική μέθεξη των ακροατών. Οι συναυλίες τους -που συνήθως ξεκινούν «ακουστικά» και μετατρέπονται στη συνέχεια σε διονυσιακό πανηγύρι, με την συμμετοχή του κοινού- έχουν αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις στον κόσμο όπου κι αν εμφανίστηκαν, είτε σε ανοιχτούς, είτε σε κλειστούς χώρους, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό.

Οι Δάρνακες θα επιχειρήσουν να μας μεταφέρουν το κέφι και τη ζωντάνια τους σε μία ζωντανή εμφάνιση την Πέμπτη 1 Μαρτίου στο Ξυλουργείο του Μύλου. Οι Δάρνακες δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2002 από νέους μουσικούς της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Πήραν το όνομα τους από τους «Ντάρνακες», μια φυλή της περιοχής των Σερρών με μεγάλη παράδοση στο χορό και στο τραγούδι, η οποία ως Δάρνακες, συναντάται και σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων ιστορικών.

Το 2005 έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο, με τον τίτλο VIRGO. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλές άλλες υποψηφιότητες ως αντιπροσωπευτικό σχήμα από την Ελλάδα, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο BALKAN ART FESTIVAL, όπου διακρίθηκαν στην 3η θέση ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές.

Μεγάλη στιγμή για το συγκρότημα ήταν το opening στον Σέρβο συνθέτη Goran Bregovic τον Αύγουστο του 2006. Επίσης έχουν εμφανιστεί σε κοινές συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες (Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σαββίνα Γιαννάτου, Αγάθωνας, Κρίστι Στασινοπούλου κ.α.) Το πρόγραμμα του εντεκαμελούς σχήματος αποτελείται τόσο από δικές τους συνθέσεις, όσο και από διασκευασμένα τραγούδια (Bregovic, Χατζηδάκι, δημοτικά, μεσογειακή μουσική κλπ.). Οι ίδιοι θεωρούν τη μουσική τους ως ένα δυναμικό έθνικ, με ελληνικό στίχο ή καθ’ υπερβολήν Balkan post gypsy punk.