Ο Ντάνιελ Κέλμαν "μετράει" τον κόσμο

05.03.2007
Η μέτρηση του κόσμου, το μυθιστόρημα-έκπληξη του Γερμανού Ντάνιελ Κέλμαν που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 800.000 αντίτυπα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Κώστα Κοσμά.
Η μέτρηση του κόσμου, το μυθιστόρημα-έκπληξη του Γερμανού Ντάνιελ Κέλμαν που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 800.000 αντίτυπα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Κώστα Κοσμά.

Το βιβλίο, από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του το Νοέμβριο του 2005, δεν έπεσε ποτέ κάτω από τη δεύτερη θέση στις λίστες με τα ευπώλητα, ενώ έχει ήδη μεταφραστεί στις σπουδαιότερες γλώσσες του κόσμου από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους. Ο Ντάνιελ Κέλμαν γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1977, σε ηλικία 22 χρόνων. Από τότε έχει δημοσιεύσει άλλα δύο μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και μία συλλογή δοκιμίων.

Ευχάριστο, δροσερό, με χιούμορ, φαντασία και πίστη στα ιστορικά γεγονότα, το μυθιστόρημα αποτελεί ένα νέο τρόπο προσέγγισης του ιστορικού μυθιστορήματος, κάνοντας ακόμα και τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς κριτικούς, όπως τον Μαρσέλ Ράιχ - Ρανίτσκι, να υποκλίνονται στο ταλέντο του: «Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα τον Ντάνιελ Κέλμαν. Ευφυϊα, παρατηρητικότητα και φανταστικοί διάλογοι!».
Η εφημερίδα Der Spiegel, μία από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας, αναφέρει: «Το κύριο προσόν του Κέλμαν είναι η ειρωνεία. Με κομψά βήματα διατρέχει τις ζωές των ηρώων του διηγούμενος διάφορες ιστορίες και προκαλώντας μια πραγματική λογοτεχνική ηδονή». Και η Die Welt γράφει: «Ο Κέλμαν είναι ένας αφηγητής διασκεδαστικός και σίγουρος για τον εαυτό του, που επέλεξε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα σαν ένα διανοητικό πείραμα και όχι σαν τις γνωστές παρελάσεις εποχών και γεγονότων του παρελθόντος».

Γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, δύο νεαροί Γερμανοί ετοιμάζονται να μετρήσουν τον κόσμο. Ο ένας, ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, διασχίζει ζούγκλες και στέπες, διαπλέει τον Ορινόκο, δοκιμάζει δηλητήρια, μετράει ψείρες, σέρνεται σε σπηλιές, κατακτά κορυφές ηφαιστείων και συναντά θαλάσσια τέρατα και ανθρωποφάγους. Ο άλλος, ο μαθηματικός και αστρονόμος Καρλ Φρίντριχ Γκάους, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς γυναίκες, όμως πετάγεται από το κρεβάτι του την πρώτη κιόλας νύχτα του γάμου του για να σημειώσει μαθηματικές εξισώσεις - και αποδεικνύει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Γοτίγγη, ότι ο χώρος καμπυλώνει. Γερασμένοι, διάσημοι και κάπως παράξενοι, συναντιούνται στο Βερολίνο το 1828 και δίνουν το έναυσμα για να γραφτεί ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων.

Με λεπτή αίσθηση του χιούμορ ο Ντάνιελ Κέλμαν περιγράφει τη ζωή δύο μεγαλοφυών ανθρώπων, τις αδυναμίες και τα οράματά τους, τις ταλαντεύσεις τους ανάμεσα στην αδεξιότητα και στο μεγαλείο, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες τους. «Η μέτρηση του κόσμου» είναι ένα εκλεπτυσμένο παιχνίδι ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα.