Βραβεία Χορν και Μελίνα Μερκούρη

07.03.2007
Το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» απέκτησε γυναικεία συντροφιά. Για πρώτη φορά φέτος, μαζί με το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» και με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», θεσπίζεται το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη».
Το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» απέκτησε γυναικεία συντροφιά. Για πρώτη φορά φέτος, μαζί με το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» και με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», θεσπίζεται το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη».

Το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» είναι ετήσιο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Όπως και το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» είναι χρηματικό και επαμειβόμενο, αποτελώντας τα δύο μοναδικά βραβεία στον ελληνικό θεατρικό χώρο που συνοδεύονται με χρηματικό έπαθλο. Τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν» (για έβδομη χρονιά φέτος) θα απονεμηθούν τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10).

Το επαμειβόμενο «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» είναι η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία προσφέρει το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη», ενώ το «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός. Και τα δύο περνούν κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο συνοδευόμενα από περγαμηνή.

Οι βραβευθέντες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής ή να έχουν εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται.

Οι τέσσερις υποψήφιες για το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη», με αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθες:

-Αννα Καλαϊτζίδου για τη συμμετοχή της στις παραστάσεις «Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και «Φι» των Αργύρη Ξάφη-Βασίλη Μαυρογεωργίου σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη (Θέατρο Αμόρε).

-Κόρα Καρβούνη για το ρόλο της Ντόρας στο έργο «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λούκας Μπαίρφους, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Πάνω Χώρος-Θέατρο του Νέου Κόσμου).

-Ρηνιώ Κυριαζή για τη συμμετοχή της στο έργο «Φεύγουσα κόρη» βασισμένο στο διήγημα «Μια ψυχή» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη (Κάτω Χώρος-Θέατρο του Νέου Κόσμου).

-Εύη Σαουλίδου για το ρόλο της Βενετίας στο έργο «Μπέλα Βενέτσια» του Γιώργου Διαλεγμένου (Θέατρο Οδού Κυκλάδων) και της Ισμήνης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (Επίδαυρος) σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Οι τρεις υποψήφιοι για το «Βραβείο Δημήτρης Χορν», με αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

-Δημήτρης Παπανικολάου για το ρόλο του Άνδρα στο έργο «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (Πειραματική Σκηνή- Εθνικό Θέατρο).

-Κωνσταντίνος Παπαχρόνης για το ρόλο του Λευτέρη στο έργο «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Νέα Σκηνή-Εθνικό Θέατρο).

-Γιάννος Περλέγκας για το ρόλο του Αντώνη στο έργο «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Νέα Σκηνή- Εθνικό Θέατρο).

Την εκδήλωση της απονομής θα παρουσιάσει ο Σταμάτης Φασουλής. Για το θεσμό και των δύο Βραβείων θα μιλήσει ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος (μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη).

Η Μανουέλλα Παυλίδου θα αναφερθεί στη θέσπιση του «Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» από το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη». Η Κάτια Δανδουλάκη θα μιλήσει με θέμα «Θυμάμαι τη Μελίνα».

Ο περυσινός νικητής του «Βραβείου Δημήτρης Χορν», Κώστας Γάκης θα παραδώσει το χρυσό σταυρό του Τάκη Χορν που είχε λάβει κατά την περυσινή βράβευσή του στον φετινό βραβευθέντα.
Τη συνολικότερη οργάνωση έχουν επιμεληθεί ο Σταμάτης Φασουλής, ο Θεοδόσης Ισαακίδης και η Μανουέλλα Παυλίδου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.