Η Dayna Kurtz στο Ξυλουργείο

12.03.2007
Η υπέροχη Dayna Kurtz στο Ξυλουργείο με τους Night On Earth "in a silent way"
Ημερομηνία: Δευτέρα 12 Μαρτίου
Είδος: folk jazz
Χώρος: Ξυλουργείο
Ώρα Έναρξης: 9.30 μ.μ.
Είσοδος: 15 ευρώ


Η Dayna Kurtz είναι η νέα αποκάλυψη της folk/jazz σκηνής της Νέας Υόρκης και ήρθε η ώρα να την ανακαλύψει και η Ελλάδα! Μετά από τις δύο υπέροχες εμφανίσεις της στην Αθήνα, πέρσι το Γενάρη στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, και ταυτόχρονα τις πρώτες της στη χώρα μας), μας επισκέπτεται ξανά για μια σειρά συναυλιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, μαζί με τους δικούς μας Night On Earth και το «in a silent way» project τους.

Στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστεί στο Ξυλουργείο του Μύλου τη Δευτέρα 12 Μαρτίου. Η Kurtz ταξιδεύει στα μονοπάτια του Tom Waits και της Nina Simone αλλά και του Leonard Cohen και του Prince και με τη μαγευτική εκείνη φωνή που την έφερε από τα folk καφέ της Νέας Υόρκης σε sold out εμφανίσεις στο Paradiso του Amsterdam, διεκδικεί τη δική της ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη αμερικάνικη τραγουδοποιία. «Ένα από τα πράγματα που διαπιστώνω συνέχεια είναι ότι δεν ταιριάζω πραγματικά πουθενά. Αλλά αυτό είναι κάτι που μου αρέσει, αφού μπορώ να χαρακτηρίζω τον εαυτό μου χωρίς το βάρος των προσδοκιών άλλων ανθρώπων. Δεν ανήκω σε κάποιο jazz ή blues ή folk ή r’n’b ή rock είτε ακόμα και pop κόσμο, αλλά στοιχεία από όλους αυτούς κόσμους υπάρχουν πράγματι στην μουσική μου», λέει Dayna για τη μουσική της.

Πραγματικά, είναι σχεδόν αδύνατο να καταχωρηθεί η Dayna Kurtz κάτω από οποιαδήποτε ταμπέλα του μάρκετινγκ της μουσικής βιομηχανίας. Ειδικά το τρίτο άλμπουμ της εξαιρετικής ταλαντούχου τραγουδοποιού με τίτλο «Beautiful Yesterday» (2004), εκλεκτικό και συναισθηματικά φορτισμένο, στέκεται πέρα από οποιαδήποτε απλουστευμένη μουσική ταμπέλα. Και εκεί ακριβώς είναι που βρίσκεται και η δύναμη του άλμπουμ, με την Kurtz να χρησιμοποιεί την γνώση και την αγάπη της για όλα αυτά τα διαφορετικά μουσικά είδη και να τα μετατρέπει σε ένα αλάνθαστο προσωπικό όραμα.

Η απουσία όμως μίας αναγνωρίσιμης μουσικής ταμπέλας δεν εμπόδισε τη σπουδαία μουσικό από το New Jersey να αποκτήσει πολλούς φίλους και να ηχογραφήσει αρκετά άλμπουμ με τους δικούς της όρους. Διεθνώς, διατηρεί ένα ενθουσιώδες κοινό από μουσικόφιλους που αγκαλιάζουν το ποιητικό της πάθος και τη χαρακτηριστική δύναμη της φωνής της, που αναδεικνύει τις μελωδίες και τους στίχους με βάθος και ευαισθησία. Έχει καταφέρει επίσης να γνωρίσει την κριτική αναγνώριση και να κερδίσει τον θαυμασμό πολλών σπουδαίων συναδέλφων της μουσικών, όπως η Norah Jones και ο Richie Havens. Μέσω της Kismet Records, έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ.

Το παρθενικό «Otherwise Luscious Life» είναι μία ζεστή ζωντανή ηχογράφηση του 1997 (επανέκδοση από την Kismet το Μάρτιο του 2002). Το «Postcards From Downtown» (2003) είναι ένα εντυπωσιακό ολοκληρωμένο στούντιο άλμπουμ, που ηχογράφησε με τη βοήθεια φίλων μουσικών, αλλά και τις συμμετοχές του Richie Havens στα φωνητικά, της Eszter Balint στο βιολί (μούσα μεταξύ άλλων του Τζάρμους στο «Stranger Than Paradise») και του κουαρτέτου εγχόρδων Ethel.

Αν τα δύο πρώτα αναδεικνύουν τις ικανότητες της Kurtz σε δικές της πρωτότυπες συνθέσεις, στο «Beautiful Yesterday» του 2004, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητά της να διασκευάζει τραγούδια από το παρελθόν με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Εκτός από τρία πρωτότυπα κομμάτια, η Dayna Kurtz διασκευάζει τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά από σπουδαίες προσωπικότητες όπως η Billie Holiday, ο Prince, o Leonard Cohen, ο Sam Cooke και άλλοι.

Επίσης, στο άλμπουμ συμμετέχει και η Norah Jones -η οποία δηλώνει μεγάλη θαυμάστρια της Kurtz- σε ένα ξεχωριστό ντουέτο στο «I Got It Bad (And That Ain’t Good)» του Duke Ellington, ενώ το κουαρτέτο εγχόρδων Ethel, συνεργάζεται πάλι με την Kurtz και τη συνοδεύει στη διασκευή του ‘Parlez-moi D'Amour’, τραγούδι από το soundtrack της ταινίας «Henry and June», και «μία από τις ομορφότερες μελωδίες που έχουν γραφτεί ποτέ» σύμφωνα με την Dayna.

Το περσινό «Another Black Feather» βαδίζει σε περισσότερο country/blues μονοπάτια και μας δίνει υλικό για να φανταστούμε μια θηλυκή εικόνα του Tom Waits. Είτε διασκευάζοντας Bill Withers και Johnny Cash, είτε μέσα από τις ιδιαίτερες συνθέσεις της, η έμπνευση και η ερμηνεία της Kurtz κινούνται με χαρακτηριστική και αβίαστη άνεση από τη desert country και τη late-night jazz ατμόσφαιρα μέχρι την παλιομοδίτικη μπαλάντα, τα εβραϊκά klezmer και τον κόσμο του Kurt Weill, χωρίς ίχνος επιτήδευσης.

Δείγμα της δουλειάς της μπορείτε να ακούσετε στην επίσημη ιστοσελίδα της www.daynakurtz.com και στο ηλεκτρονικό της προφίλ στο MySpace www.myspace.com/daynakurtz.