Ο Εγγονόπουλος "παίρνει" το μετρό!

15.03.2007
Η ποίηση φέτος γιορτάζει με πρωταγωνιστή τον μεγάλο έλληνα υπερρεαλιστή της ποίησης και της ζωγραφικής που σημάδεψε με το έργο του την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανανέωσή της: τον Νίκο Εγγονόπουλο.
Η ποίηση φέτος γιορτάζει με πρωταγωνιστή τον μεγάλο έλληνα υπερρεαλιστή της ποίησης και της ζωγραφικής που σημάδεψε με το έργο του την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανανέωσή της: τον Νίκο Εγγονόπουλο.

Το 2007 είναι μια χρονιά αφιερωμένη στον σημαντικό αυτό εκπρόσωπο της πρωτοποριακής γενιάς του ’30, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με άλλους φορείς έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του έτους, που δίνουν την ευκαιρία στους μελετητές και στο ευρύ κοινό να ξαναδούν με νέα ματιά και να επανεκτιμήσουν το σημαντικό ποιητικό και ζωγραφικό έργο του.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που εορτάζεται κάθε χρόνο με τον ερχομό της άνοιξης, την 21η Μαρτίου, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει δύο μεγάλες εκδηλώσεις:

- Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:
Μια πρωτότυπη παράσταση/ αφιέρωμα στον Ν. Εγγονόπουλο που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ποιητικό λόγο σε συγκερασμό με την εικαστική φυσιογνωμία του καλλιτέχνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και επιλογή κειμένων του Νάσου Βαγενά.

- Μια μεγάλη καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με επιλεγμένους στίχους του Εγγονόπουλου που θα ταξιδεύουν καθημερινά μαζί μας στο μετρό, το τραμ, στις στάσεις των λεωφορείων, στο τρένο, μέσα από αφίσες που σχεδίασαν φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Διάρκεια καμπάνιας: 19 Μαρτίου - 21 Απριλίου.

Καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2007
Οι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σχεδίασαν φέτος τις αφίσες της καθιερωμένης πλέον καμπάνιας που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Με την επίβλεψη της επ. καθ/τριας της ΑΣΚΤ και υπεύθυνης του εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, Λεώνης Βιδάλη.

Για το 2007 η καμπάνια είναι αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, επιλεγμένοι στίχοι του οποίου θα «ταξιδεύουν» μαζί μας για ένα μήνα και θα μας συντροφεύουν στις καθημερινές μας μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Mε ΜΕΤΡΟ
168 βαγόνια και 150 προθήκες στις αποβάθρες και στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ «συμμετέχουν» στη καμπάνια φιλοξενώντας αφίσες με στίχους του μεγάλου έλληνα υπερρεαλιστή. Ηχητικά μηνύματα θα υπενθυμίζουν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Mε ΤΡΑΜ
300 αιωρούμενες αφισέτες δίνουν έναν «ποιητικό» αέρα στις μετακινήσεις μας με το ΤΡΑΜ. Στις οθόνες των βαγονιών προβάλλονται ποιήματά του ενώ οι επιβάτες μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό συμπληρώνοντας λέξεις ή στίχους στα ειδικά έντυπα και απαντώντας σε σχετικές με τον ποιητή ερωτήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες κερδίζουν το λεύκωμα: «Νίκος Εγγονόπουλος: η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος... » που έχει εκδώσει το ΕΚΕΒΙ.

Mε ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
120 αφίσες θα ντύσουν τις στάσεις του Δήμου Αθηναίων με στίχους του Εγγονόπουλου, δίνοντας μια ποιητική νότα στην αναμονή του λεωφορείου.

Mε ΤΡΕΝΟ
Μια ευκαιρία για να ξαναθυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε στίχους του Εγγονόπουλου θα μας δώσει η διαδρομή Κηφισιά / Πειραιάς αφού όλοι οι σταθμοί του ΗΣΑΠ γιορτάζουν μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Αλλά και σε όλη την Ελλάδα:
- Στους σταθμούς των τρένων του ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα

- Και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ σε όλες τις πόλεις


Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων με θέμα: «Νίκος Εγγονόπουλος (1907-1985): εκατό χρόνια από τη γέννησή του» που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή Οργανωτικής Επιτροπής , στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ: www.ekebi.gr