Η Άλκηστη του Christoph Willibald Gluck στο Μέγαρο Μουσικής

01.10.2009
Η αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής θ’ ανοίξει την αυλαία της τη Δευτέρα 19 και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου για να υποδεχθεί την "Άλκηστη" ("Alceste"), την περίφημη τρίπρακτη όπερα του Christoph Willibald Gluck. Θα παρουσιαστεί σε μορφή συναυλίας με σκηνοθέτη τον Νίκο Πετρόπουλο.
Η αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής θ’ ανοίξει την αυλαία της τη Δευτέρα 19 και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου για να υποδεχθεί την "Άλκηστη" ("Alceste"), την περίφημη τρίπρακτη όπερα του Christoph Willibald Gluck. Θα παρουσιαστεί σε μορφή συναυλίας με σκηνοθέτη τον Νίκο Πετρόπουλο.

Η "Άλκηστη" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 1767 με ιταλικό λιμπρέτο του Ρανιέρι Καλτσαμπίτζι και δέκα σχεδόν χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1776, στο Παρίσι, στα γαλλικά, με προσαρμογή του Μαρί Φρανσουά Λουί Γκαν Λεμπλάν Ρουλλέ και σε αυτή την εκδοχή θα παρουσιαστεί εδώ με ελληνικούς υπότιτλους.

Πρωταγωνίστρια είναι μια από τις πιο περιζήτητες πρωταγωνίστριες της οπερατικής σκηνής, η Ιταλίδα ντίβα, Άννα Κατερίνα Αντονάτσι και θα ερμηνεύσει έναν από τους πιο συγκλονιστικούς ρόλους σε μια όπερα γεμάτη από εξαίσιες μελωδίες και συναρπαστικές άριες. Συμπρωταγωνιστής της, στο ρόλο του Άδμητου, είναι ο διάσημος Αμερικανός τενόρος, Γκρέγκορι Κούντε και αξίζει ν αναφερθεί πως το ζευγάρι των πρωταγωνιστών επανέρχεται δέκα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα. (Τον Δεκέμβριο του 1999 άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο κοινό του Μεγάρου όταν εμφανίστηκε στη Στέψη της Ποππαίας του Μοντεβέρντι).

Στη διεύθυνση της Ορχήστρας Πατρών σε όργανα εποχής είναι ο Γιώργος Πέτρου ενώ την επιμέλεια του σκηνικού χώρου καθώς και το σχεδιασμό των προβολών και των φωτισμών έχει αναλάβει ο Νίκος Πετρόπουλος. Τη μουσική προετοιμασία έχει φροντίσει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και συμμετέχει επίσης η Χορωδία της ΕΡΤ. Επιπλέον, εκλεκτοί έλληνες ερμηνευτές συμπληρώνουν τη διανομή: o Βασίλης Καβάγιας (Eύανδρος), o Δημήτρης Πλατανιάς (Ιερέας του Απόλλωνα), o Δημήτρης Τηλιακός (Ηρακλής) και o Πέτρος Μαγουλάς (Αγγελιαφόρος του στρατού). Κορυφαίοι είναι οι : Μυρσίνη Μαργαρίτη(σοπράνο), Μαρία Βλαχοπούλου(μέτζο σοπράνο), Βασίλης Καβάγιας(τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς(μπάσος). .

Ο μύθος της Άλκηστης, στον οποίο βασίζει ο Ευριπίδης την περίφημη τραγωδία του, έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς δραματουργούς στα νεότερα χρόνια. Ο Άδμητος, βασιλιάς των Φερών στη Θεσσαλία έχει υπάρξει γενναιόδωρος οικοδεσπότης του Απόλλωνα. Σε ανταπόδοση, ο θεός του κάνει τη χάρη να τον γλιτώσει από το θάνατο, με τον όρο κάποιος άλλος να δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Μόνο η γυναίκα του, η Άλκηστη δέχεται να κάνει αυτή τη θυσία. Η ηρωίδα πεθαίνει, αλλά σύντομα ο από μηχανής θεός, ο Ηρακλής, την αρπάζει από τον Άδη και την οδηγεί πίσω στη ζωή για να ξανασμίξει με το σύντροφό της.

Η "Άλκηστη" είναι μια όπερα που «ταξιδεύει» τους θεατές με την απόλυτη κυριαρχία της ηρωίδας της, με τα απογειωτικά και πλούσια χορωδιακά της, με την ένταση της ενορχήστρωσής της και πάνω από όλα με τη δραματική και μουσική αρτιότητα με την οποία αφηγείται μια σπουδαία παλιά ιστορία. Μια από τις μνημειώδεις παραστάσεις της ιταλικής εκδοχής του έργου είναι αυτή του 1954, στη Σκάλα του Μιλάνου με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας, στην πρώτη της συνεργασία με τον Λουκίνο Βισκόντι, υπό την διεύθυνση του Κάρλο Μαρία Τζουλίνι.

Info
Τι: Όπερα Άλκηστη
Που: Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο μουσικής
Πότε: 19 και 22 Οκτωβρίου στις 21:00
Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε