Η Σαρλότ Ράμπλινγκ διαβάζει Καβάφη

08.10.2009
Τη Σαρλότ Ράμπλινγκ την έχεις συνδυάσει με πολύ αυστηρούς και ψυχρούς ρόλους μοιραίων γυναικών κι εννοείται όποτε ακούς τ’ όνομα της σου ‘ρχεται στο μυαλό το βλέμμα-μαγνήτης.

Τη Σαρλότ Ράμπλινγκ την έχεις συνδυάσει με πολύ αυστηρούς και ψυχρούς ρόλους μοιραίων γυναικών κι εννοείται όποτε ακούς τ’ όνομα της σου ‘ρχεται στο μυαλό το βλέμμα-μαγνήτης. Είναι απ’ τις ηθοποιούς που την βάζεις στη λίστα με τις πιο δυναμικές προσωπικότητες στον κινηματογράφο και το θέατρο. Κι εκεί που έχεις την αίσθηση -παρασυρόμενος από την εντύπωση που σου δίνει μέσα από τους χαρακτήρες που υποδύεται- ότι δεν θα είναι ανοιχτή σε πιο περίεργες απόπειρες στην τέχνη, οι συνεργασίες της, αποδευκύουν τ’ αντίθετο.

«Ο θρύλος» όπως είναι το παρατσούκλι της θα έρθει σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα για την ιδιαίτερη παράσταση «Variations sur Constantin Kavafy et Marguerite Yourcenar» ,(«Παραλλαγές στον Κωνσταντίνο Καβάφη και τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ»), στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η παράσταση θα είναι χωρισμένη στις τέσσερις ενότητες: Χρόνος και Μεγαλώνοντας, Έρωτας, Ιστορία και Πολιτική, Νοσταλγία και Θάνατος και στο ξεκίνημα κάθε μιας από αυτές, η Ράμπλινγκ θα διαβάζει αποσπάσματα από τα κείμενα της Γιουρνσενάρ. Στη συνέχεια μαζί με τον Πολύδωρο Βογιατζή θα απαγγέλουν εναλλάξ στίχους του Καβάφη στα ελληνικά και στα γαλλικά με τη Βαρβάρα Γύρα να τους συνοδεύει με την κιθάρα της.

*Για το τρίβια της υπόθεσης, η Γιουρσενάρ είναι η πρώτη που μετέφρασε στα γαλλικά τα έργα του Καβάφη κι επίσης η Ράμπλινγκ παρ ότι Αγγλίδα, εδώ και χρόνια ζει κι εμπνεέται στη Γαλλία.

Info

Ώρα έναρξης παράστασης:20:30

Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31