Δροσερές προτάσεις...

21.05.2007
Από το μουσικό «Μελωδείο» στα παραδοσιακά «Βαρέλια» ή για ψάρι στον «Κοκοβιό», καφέ και ποτό στο «Αngels» στο Λαύριο και παγωτό στην «Παγωτομανία» της Γλυφάδας

Από τον Αλέξανδρο Τριβόλη
Επιμέλεια: Γιάννα Γεωργούλα
[email protected]

Από το πανέμορφο Λαύριο οι σημερινές μας προτάσεις, μιας και η περιοχή τείνει πλέον να γίνει μόνιμος χώρος εξόδου της πολύβοης Αθήνας. Η Αττική οδός συντείνει σε αυτό, γιατί σε λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης μπορείτε να βρεθείτε εκεί. Με κυρίαρχό του στοιχείο τη θάλασσα, αποτελεί ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση.

Τα παραδοσιακά «Βαρέλια» θα σας προτείναμε για πρώτη σας στάση. Κλασικό κουτούκι με «προσωπικότητα» που υπόσχεται πολλά. Τα ρεμπέτικα ακούσματα ενώνουν τις παρέες και το κρασί ρέει άφθονο. Δοκιμάστε: Μπεκρή μεζέ και το γεμιστό τους μπιφτέκι. Κακαβά 16, Λαύριο. Τηλ.: 2292060091.

Για όσους όμως προτιμούν το φρέσκο ψάρι δεν μπορούσαμε να σας διαλέξουμε τίποτε άλλο από τον πασίγνωστο «Κοκοβιό» της περιοχής. Μεσογειακές σπεσιαλιτέ, ολόφρεσκα ψάρια. Νησιώτικος διάκοσμος σε συνδυασμό με γήινα χρώματα. Ηρώων Πολυτεχνείου 20, Λαύριο. Τηλ.: 2290-24145.

Το «Αngels cafe» επόμενη στάση, όπου όσοι δεν θα θέλανε να δειπνήσουν μπορούν εκεί να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους με θέα το λιμάνι. Χαρούμενα χρώματα και όμορφες φατσούλες παντού. Από το πρωί με τη Ρίκα για καφέ-παγωτό-γλυκό έως το βράδυ που οι μουσικοί τόνοι ανεβαίνουν. Κουντουριώτη 6, Λαύριο. Τηλ.: 6945874111.

Μοναδικός πολυχώρος της περιοχής το «Μελωδείο». Βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο στην οδό Μουσουργού Μητροπούλου και χρόνο με τον χρόνο μας ξαφνιάζει - πάντα ευχάριστα- με τις μουσικές προτάσεις του. Κάθε Πέμπτη ο Γιώργος Αρμενιάκος μαζί με τους Γιάννη Δρέττα και Σαλβατόρε Μπέτσι σε έντεχνο ρεπερτόριο. Παρασκευή, Σάββατο βράδυ η λαϊκή ορχήστρα του «Μελωδείου». Κυριακή καραόκε. Κουζίνα εκλεκτή από Ελλάδα, αλλά και από Σμύρνη και Λίβανο. Μ. Μητρόπουλου 30, Λαύριο. Τηλ.: 2292025723.

Τελευταία πρότασή μας τι άλλο; Μία γευστική γωνιά γι αυτούς που λατρεύουν το παγωτό. Από την περιοχή της Γλυφάδας η μοναδική «Παγωτομανία» που έχει αφήσει εποχή στην περιοχή. Απολαύσετε μοναδικές ποιοτικές γευστικές προτάσεις παγωτού, σερβιριζόμενου μόνο του, με βάφλα ή μαζί με μία μεγάλη ποικιλία γλυκών έτσι όπως ξέρει η «Παγωτομανία» να σερβίρει. Κωνσταντινουπόλεως 5, Γλυφάδα. Τηλ.: 210-8942090.

«Fish Βar» Για Φρεσκο Ψαρι...
n Το νέο «απόκτημα» της Γλυφάδας που έχει προκαλέσει εντύπωση με την ποιότητα του και την προσεγμένη κουζίνα του ονομάζεται «Fish Βar». Στο μενού κυριαρχούν οι θαλασσινοί μεζέδες και μπορείτε να απολαύσετε συνοδεία κάποιου καλού κρασιού. Αλλά και οι γλυκές προτάσεις είναι πραγματικά προκλητικές στο «Fish Βar». Λουκουμάδες, καρυδόπιτα και σουφλέ σοκολάτας σε πρώτη ζήτηση. Η μουσική από τον dj σε ελληνικούς και μη ρυθμούς που αργά το βράδυ δυναμώνει και ανεβάζει το θερμόμετρο στα ύψη. «Fish Βar» μπορείτε να βρείτε και στο Κολωνάκι. Δευτέρα κλειστά. Ζησιμοπούλου 2 Γλυφάδα. Τηλ.: 210-9680100 και Μηλιώνη 4, Κολωνάκι. Τηλ.: 210-3616098.

Για φαγητό & ποτό

ΣΚΟΛΙΟΝ (Κατσικογιάννη 5, Ψυρρή. Τηλ.: 210-3246098) Ενα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο από αυτά που δύσκολα πια μπορείς να βρεις στην εποχή μας. Λαχταριστά μεζεδάκια, πικάντικες σπεσιαλιτέ, άφθονο χύμα βαρελίσιο κρασί και καλή μουσική με ρεμπέτικα, παλιά, λαϊκά και έντεχνα, από τον Κων. Κωνσταντινίδη, μέσα σε μία παρεϊστικη ατμόσφαιρα σας περιμένουν. Από Τρίτη έως και Κυριακή μεσημέρι.

ΧΡΗΣΤΟΣ (Δουκίσσης Πλακεντίας 34, Χαλάνδρι. Τηλ.: 210-6840698)Ο μοναδικός «Χρήστος» του Χαλανδρίου που εδώ και χρόνια αποτελεί μόνιμο οικογενειακό στέκι, δεν θα μπορούσε να λείψει από τις προτάσεις μας. Σερβίρει κλασική ελληνική κουζίνα έτσι όπως την απολαμβάνανε οι παππούδες μας. Πικάντικοι παραδοσιακοί μεζέδες και καλό χύμα κρασί σε πρώτη ζήτηση. Προσεγμένο σέρβις, φιλική ατμόσφαιρα.

ΠΑΡΑΓΑΔΙ (Σαλαμίνος 66, Καλλιθέα, πλησίον στάση ΜΕΤΡΟ. Τηλ.: 210-9593402) Μία παραδοσιακή ταβέρνα που μοσχοβολάει θάλασσα. Ο λόγος για το «Παραγάδι». Στο αγκίστρι του κυρ Βασίλη έχουν πιαστεί για σας ένα σωρό καλούδια, ολόφρεσκα ψαρικά αλλά και κάθε λογής μεζέδες. Ντυμένο στους τόνους του μπλε και του λευκού, με γραφικές ξύλινες θαλασσινές καρέκλες, γαλανόλευκα τραπεζομάντιλα, θαρρείς και βρίσκεσαι σε ψαροταβέρνα αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ (Ναϊάδων 96, Παλαιό Φάληρο. Τηλ.: 210 9825512) Μία πολύ γραφική ταβέρνα σας προτείνουμε για σήμερα. Πρόκειται για τον «Παντελή» που σερβίρει ποιοτική πολίτικη κουζίνα. Λειτουργεί με ξεχωριστή επιτυχία από το 1971. Δοκιμάστε: Χουνκιάρ, Μπεγιεντί, Γιαουρτλού, Μελιτζανοσαλάτα Πολίτικη, και συνοδέψτε με χύμα κρασί. Βραβείο Γκουρμέτ 2005-07. Να πάτε.

ΤΣΙΦΛΙΚ ΜΠΑΧΤΣΕ (Παύλου Μελά 44, Κορυδαλλός. Τηλ.:2104945080, www.tsiflikmpahtse.gr) Ανοίγοντας την πόρτα του «Τσιφλίκ Μπαχτσέ», βρεθήκαμε στην παλιά Σμύρνη! Διακοσμητικές νότες με την ιστορία της πόλης, μυστικές συνταγές της Σμυρνιάς γιαγιάς οδηγούν σε γευστικότατους μεζέδες, μουσική, χορό και ατμόσφαιρα εποχής. Τετάρτη λαϊκά και ρεμπέτικα. Πέμπτη χορός οριεντάλ, Κυριακή σμυρναίικα και νησιώτικα.

ΛΑΛΟΥΔΕΣ (Κουμουνδούρου 22, Μικρολίμανο. Τηλ.: 210-4134404) Ενα από τα καλύτερα ρεστοράν του Μικρολίμανου, για φρέσκο ψάρι, με πολύ λογικές τιμές. Δίπλα στις ψαρόβαρκες μπορεί η βραδιά σας να γίνει πραγματικά μαγική. Χώρος με στυλ, γοητεία και υψηλή αισθητική. Εκεί το κλασικό δένει αρμονικά με το μοντέρνο. Και για τους φίλους όμως των ποιοτικών μεζέδων υπάρχουν εκλεκτά πιάτα με κρεατικά που θα σας ξετρελάνουν.

ΚΑΛΝΤΕΡΑ (Ποσειδώνος 54α, Παλ. Φάληρο. Τηλ. 210-9829647) Στην απεραντοσύνη του Σαρωνικού. Να ένας τίτλος που θα ταίριαζε στο «Καλντέρα» του Παλ. Φαλήρου. Γαστρονομική ποιοτική απόλαυση σε ό,τι αφορά τη θάλασσα και όχι μόνο. Είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας το έχουν σίγουρα τοποθετήσει ψηλά στις προτιμήσεις των φίλων του φρέσκου ψαριού, αλλά και του καλού μεζέ. Ιδιωτικό πάρκινγκ.

ΛΑΤΙΦΗΣ (Κυδαθηναίων 30, Πλάκα 210-3231605) Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. Να ένας τίτλος που θα ταίριαζε στον γραφικό «Λατίφη» που εδώ και πολλές δεκαετίες έχει δώσει το δικό του στίγμα στη γειτονιά των Θεών, τη μαγευτική Πλάκα. Απολαύστε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα από τα παλαιότερα καφενεία-καφέ με την αύρα του παλιού καλού καιρού.

ΕL BANDONEON (Βιργινίας Μπενάκη 7, Κέντρο. Τηλ.: 210-5224346) Ακολουθώντας τους ήχους του Μπαντονεόν, φτάσαμε μέχρι την πόρτα της ομώνυμης επιχείρησης. Μοναδική μουσική πανδαισία. Γεύσεις από τη μακρινή Αργεντινή. Διάκοσμος των αρχών του 20ού αιώνα. Αυθεντική αργεντίνικη κουζίνα, ρουμπινένιο κρασί, ταγκό και καλή διάθεση. Κυριακή 7.00 μ.μ. μαθήματα χορού και Δευτέρα θεατρικές παραστάσεις.

CΗΕRRΥ (Αγ. Αναργύρων 14, Ψυρρή. Τηλ.: 210-3248723) Ανακαλύψαμε ένα κερασένιο μπαρ με αυθεντική ατμόσφαιρα που τόσο σπανίζει στις μέρες και τις νύχτες μας. Ζεστή ατμόσφαιρα, καλό ποτό, «φάνκι» μουσική. Ολο το μαγαζί μία παρέα. «Μέινστριμ» τρέντι και «δήθεν» εκτός. Συζήτηση, γέλιο, δροσοσταλένια πρόσωπα δίνουν και παίρνουν, κάτω από την επίβλεψη της ζωγραφισμένης φατσούλας του «Cherrino», που βολεύεται σ' όλο τον τοίχο πίσω από την ωραία μπάρα.

ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ (Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη 74. Τηλ.: 210-8212422) Ολα στα κάρβουνα. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του επιχειρηματία της ομώνυμης ταβέρνας όταν της έδινε αυτόν τον τίτλο, και το πέτυχε. Γιατί στο «Σ αναμμένα κάρβουνα» όλα ψήνονται παραδοσιακά και με τα πιο ποιοτικά υλικά. Φιλική ατμόσφαιρα, προσεγμένο και όχι εξεζητημένο σέρβις. Εμείς το επιλέξαμε κι σας το προτείνουμε.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ (Αμύντα 6, Πλ. Προσκόπων, Παγκράτι. Τηλ.: 210-7248822) Από μία μαγική γωνιά της Αθήνας το μυστηριακό Βατραχονήσι θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα ένα εκλεκτό ταβερνάκι, την «Αφροδίτη», γι αυτούς που ξέρουν. Βρίσκεται στο Παγκράτι στην πραγματική παραδοσιακή αθηναϊκή πλευρά με τις μοναδικές ταβέρνες, που εδώ και 100 χρόνια σερβίρουν τις λιχουδιές τους, και σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.