"'Εφυγε" ο Δαμιανός Ζαρίφης

30.05.2007
Ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Δαμιανός Ζαρίφης "έφυγε" χτες το απόγευμα.
Ενας σημαντικός σκηνογράφος - ενδυματολόγος, ο Δαμιανός Ζαρίφης, έφυγε χθες από τη ζωή. Χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο καλλιτέχνης πάλεψε χρόνια μαζί της αλλά τελικά τον νίκησε. Ηταν 61 ετών. Ο Δαμιανός Ζαρίφης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1946, σπούδασε στη Σχολή Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές του στην «Εκόλ Νασιονάλ Σουπεριέρ Μποζ Αρτ Ντεκορατίβ» στο Παρίσι. Μετά την πτώση της δικτατορίας επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται, στην πρώτη του δουλειά, με τον Κάρολο Κουν και το «Θέατρο Τέχνης», στον έργο του Μπ. Μπρεχτ, «Ο Τρόμος και η αθλιότητα του Γ Ράιχ» (1974).

Συνεργάστηκε σε περισσότερες από 20 παραστάσεις με το «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν», κυρίως σε νεοελληνικό ρεπερτόριο. Στη συνέχεια δουλειές του παρουσίασαν το Εθνικό Θέατρο, το «Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος», η «Εθνική Λυρική Σκηνή» και το ελεύθερο θέατρο (Λευτέρης Βογιατζής, Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, Δεσμοί κ.α.).

Στην πλούσια καριέρα του σκηνογράφησε έργα των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Τζόνσον, Ντε Μολίνα, Μολιέρου, Κλάιστ, Σίλερ, Ιψεν, Σο, Λόρκα, Ζενέ, Σαρτρ, Ανταμό, Μάμετ, Καμπανέλλη, Αναγνωστάκη, Μουρσελά, Σκούρτη και άλλων. Φιλοτέχνησε τα σκηνικά και κοστούμια σε 17 ταινίες και 11 όπερες.

Για τη δουλειά του στην ταινία του Βασίλη Βαφέα, «Ο έρωτας του Οδυσσέα» (1983), τιμήθηκε με το βραβείο σκηνογραφίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μοιράστηκε εξ ημίσειας με την Εύα Νάθενα το Κρατικό Βραβείο Ενδυματολογίας για τις «Νύφες». Κύκνειο άσμα του στην οθόνη ήταν η ταινία «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή.

Ηταν παντρεμένος με την Ελένη Βαροπούλου κι είχαν μία κόρη, την Αννα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 11 π.μ., στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.