Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

07.06.2007
Με την έκθεση Μαρία Κάλλας: μια Γυναίκα, μια Φωνή, ένας Μύθος συμμετέχει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο «Έτος Κάλλας».
Με την έκθεση Μαρία Κάλλας: μια Γυναίκα, μια Φωνή, ένας Μύθος συμμετέχει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο «Έτος Κάλλας».

Η παρουσιαζόμενη συλλογή του Bruno Tosi, Προέδρου του Πολιτισμικού Οργανισμού «Μαρία Κάλλας», επιχειρεί να μεταφέρει στον επισκέπτη τη μαγευτική ατμόσφαιρα των θριαμβευτικών εμφανίσεων της κορυφαίας καλλιτέχνιδος στη σκηνή, τη γοητεία της ως γυναίκας και να ξαναζωντανέψει τη μελαγχολική δύση της, τις ανέλπιδες μέρες της μοναξιάς και την αργή εγκατάλειψη στο θάνατο.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται κοστούμια της σκηνής, υπέρκομψα προσωπικά της ενδύματα, κοσμήματα που φόρεσε στην σκηνή και στην προσωπική της ζωή, αλληλογραφία της με μεγάλες προσωπικότητες και τα πιο αγαπημένα της αντικείμενα. Για πρώτη φορά αφιερώνεται μεγάλο μέρος στα νεανικά της χρόνια: το πιστοποιητικό γέννησής της, φωτογραφίες με την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη, από τα δύσκολα χρόνια του πολέμου αλλά και από τις πρώτες επιτυχίες της στην Λυρική Σκηνή Αθηνών. Και φυσικά δεν λείπει υλικό από τις εμφανίσεις της στη Βενετία, στη Ρώμη, στη Φλωρεντία, μέχρι τη συνάντησή της με τον Αρτούρο Τοσκανίνι, που της άνοιξε την πόρτα της «Σκάλας».

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε αναμφίβολα μια καλλιτέχνιδα που σημάδεψε την εποχή μας. Καμία τραγουδίστρια δεν αγαπήθηκε περισσότερο και καμία δεν μισήθηκε περισσότερο από αυτήν. Για μια εικοσαετία κυριάρχησε στη σκηνή σαν μια ντίβα του 19ου αιώνα, αναβιώνοντας το «μπελ κάντο». Η Σκάλα του Μιλάνου, η Μετροπόλιταν Όπερα, η Όπερα του Παρισιού και το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου υπήρξαν οι σκηνές όπου επευφημήθηκε και λατρεύτηκε. Οι θαυμαστές της, εξακολουθούν να ακούν με πάθος τους πολλούς δίσκους της και να θαυμάζουν το πραγματικά εκπληκτικό της ταλέντο.

Η Έκθεση λειτουργεί στο Φουαγιέ του Κεντρικού Θεωρείου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 6 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007. Οι ώρες λειτουργίας της είναι 10.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ. (Δευτέρα-Σάββατο) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.