Μέρες ποίησης στη Σκόπελο

18.06.2007
Ένα τριήμερο ποίησης υπό τον τίτλο «Θερινό ηλιοστάσιο 2007 - Μέρες ποίησης στη Σκόπελο» οργανώνεται στη Σκόπελο τη βραδιά του θερινού ηλιοστασίου στο βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας
Ένα τριήμερο ποίησης οργανώνεται στη Σκόπελο για τις 20, 21 και 22 Ιουνίου. Κάτω από τον τίτλο «Θερινό ηλιοστάσιο 2007 - Μέρες ποίησης στη Σκόπελο», 19 ποιητές, όπως οι Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Χάρης Βλαβιανός, Μαρία Λαϊνά, Παυλίνα Παμπούδη, Αντώνης Φωστιέρης, Αργύρης Χιόνης και άλλοι από την Ελλάδα και από επτά άλλες χώρες (Βουλγαρία, Λίβανος, Αλβανία, Σερβία, Γερμανία, Ινδία και ΗΠΑ) θα απαγγείλουν ποιήματά τους τη βραδιά του θερινού ηλιοστασίου στο βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας.

Οι «Μέρες ποίησης στη Σκόπελο» οργανώνονται από την πολιτιστική εταιρεία «Διαδρομές», που δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες του νησιού και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οπότε οι Σκοπελίτες αγόραζαν το ψωμί τους σε μια σακούλα, στη μια πλευρά της οποίας υπήρχε ένα ποίημα του Εγγονόπουλου και στην άλλη ποιήματα της Τσβετάγιεβα, του Γονατά και της Κυρτσάκη.

Λίγες ημέρες αργότερα, από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, η ποίηση μεταφέρεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου οργανώνεται το 27ο Συμπόσιο Ποίησης, με θέμα «Γιατί η ποίηση». Δηλαδή η αναγκαιότητα, η σκοπιμότητα, η λειτουργικότητα, η λειτουργία, ή μη, της ποίησης σήμερα, η οντολογική, ανθρωπολογική και πολιτισμική της φύση και η ιστορική της διαδρομή - πτυχές που θα αναπτύξουν ειδικοί ερευνητές και λογοτέχνες, ανάμεσά τους οι Σωκράτης Σκαρτσής, Σάββας Μιχαήλ, Παναγιώτης Νούτσος, Γιώργος Βέλτσος, Γιώργος Κεντρωτής κ.ά. Ενδιαμέσως των εισηγήσεων, δόκιμοι και νεότεροι ποιητές θα διαβάζουν ποιήματα.

Το συμπόσιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μέρος, στο οποίο δώδεκα κριτικοί θα παρουσιάσουν ισάριθμους ποιητές (Αλέξης Ζήρας - Ζέφη Δαράκη, Δημήτρης Τζουμάκας - Βύρων Λεοντάρης, Γιάννης Ζέρβας - Παυλίνα Παμπούδη κ.ά.).