Στιγμές από την Αργεντινή στην Πειραιώς!

19.06.2007
H «Murga» είναι μια δημοφιλής μορφή έκφρασης στην Αργεντινή, που συνδέεται με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το καρναβάλι διεξάγεται στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Μπουένος Άιρες και για την πραγματοποίησή του γίνονται πρόβες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από ερασιτέχνες και επαγγελματίες.
Τι: Rodrigo Garcia: Cruda. Vuelta y vuelta. Al punto. Chamuscada
Που: Πειραιώς 260, Χώρος Η’
Πότε: 20, 21 & 22 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21. 00
Τιμές εισιτηρίων: 25, Μειωμένο 15
Εισιτήρια πωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39.
Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 210 3272000.

Λίαν αιμάσσον. Αιμάσσον. Μισοψημένο. Καμένο.
Σύλληψη - Κείμενο - Σκηνοθεσία: Rodrigo García
Φωτισμοί: Carlos Marquerie
Φιλμ: Chus Domínguez, Daniel Iturbe
Προβολές: Ramón Diago
Ήχος: Nilo Gallego
Τεχνική Διεύθυνση: Ferdy Esparza
Βοηθός Σκηνοθέτη: John Romao

Ερμηνεύουν: Juan Loriente και 15 murgueros [«μουργέρος»] του Μπουένος Άιρες:
Ramiro Basilio, Miguel Angel Castelli Guillermo Cerna, Pablo Ceresa, Jorge Ferreira, Ariel Mamani Manuel Sacco, Gaston Santamarina, Pablo Suarez, Oscar Truncellito, Kevork Tzatzian, Victor Vallejo, Juan Vallejo, Leandro Vera, David Villalba.

Στα Ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

H «Murga» είναι μια δημοφιλής μορφή έκφρασης στην Αργεντινή, που συνδέεται με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το καρναβάλι διεξάγεται στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Μπουένος Άιρες και για την πραγματοποίησή του γίνονται πρόβες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από ερασιτέχνες και επαγγελματίες.
Με μια πρώτη ματιά είναι απλά μια γιορτή: μουσική του δρόμου, τύμπανα, χοροί, ποτά. Οι άνθρωποι που εκφράζονται μέσω της Murga είναι κυρίως οι φτωχοί άνθρωποι των προαστίων. Η διάθεση για γιορτή έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα των murgueros (έτσι αποκαλούνται), οι οποίοι προέρχονται από τις κατώτερες κοινωνικά τάξεις, σε μια χώρα που ο καταμερισμός του πλούτου είναι άνισος.

Στην Αργεντινή υπάρχει ακόμη κόσμος που «πεινάει», υπάρχει διαφθορά και ολιγαρχία στην εξουσία. Η Murga, λοιπόν, είναι ένα μέσο έκφρασης της αμφισβήτησης, δεν είναι απλά μια φασαρία, μια γιορτή, ένα καρναβάλι. Πίσω από την φαινομενική ευφορία, κρύβεται ένας κοινωνικός προβληματισμός που διαρκεί για χρόνια στην Αργεντινή.

«Το στιλ της murga του Μπουένος Άιρες είναι μοναδικό και διαφέρει αρκετά από τις αντίστοιχες καρναβαλικές εκδηλώσεις άλλων πόλεων. Ο χορός, ίσως να είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό. Καθοδηγούμενος από τον ρυθμό του τύμπανου, οι καρναβαλιστές πραγματοποιούν σάλτα, δίνουν κλωτσιές, συσπούν τους μύες των σωμάτων τους με μεγάλη επιδεξιότητα. Με δύναμη και ευκινησία χτυπούν την γη σε κάθε χτύπο του τυμπάνου. Με αυτόν τον τρόπο ο χορός του κάθε murguero μετατρέπεται σε κάτι πολύ ευφάνταστο για το κοινό. Ανάλογα με την γειτονιά, αλλάζει και το στιλ του χορού και ο ρυθμός των τύμπανων».

Το έργο του Rodrigo Garcia αποτελείται από κείμενα που προβάλλονται σε οθόνη, κινηματογραφημένες εικόνες και σκηνική πράξη. Όλα αυτά συνθέτουν μια σύγχρονη ποιητική προσπάθεια.
Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη.