Θεατρική παράσταση 'Βαβυλωνία'

19.06.2007
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας παρουσιάζεται η παράσταση 'ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ' του Δημήτρη Κ. Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Μια ξέφρενη λαϊκή κωμωδία με γλωσσικές παρεξηγήσεις και αστείες συγκρούσεις!
Τι: Θεατρική παράσταση από την 'Ε.Θ. Θεώρημα' & 'Τέσσερις Εποχές' σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου
Πού: Φεστιβάλ Πέτρας 2007
Πότε: Τετάρτη 29 Αυγούστου, έναρξη 9:30 μ.μ.

Η 'Βαβυλωνία' γράφτηκε στα 1836 από τον Κωνσταντινοπολίτη Αγιογράφο Δημήτρη Χατζή-Κωνσταντή Ασλάνη με το ψευδώνυμο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος.

Μας μεταφέρει στο Ναύπλιο του 1827, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για την τύχη του ξεσηκωμένου γένους. Μέσα στο ίδιο το έργο αναγγέλλεται η συντριβή της Αρμάδας του Ιμπραήμ από τους Ενωμένους Στόλους των Μεγάλων Δυνάμεων. Αυτό το γεγονός είναι και η Αφετηρία του Έργου.

Οι παρευρισκόμενοι στην αναγγελία ένας Μοραΐτης, ένας Χιώτης, ο Κρητικός, ο Ανατολίτης, ο Λογιώτατος, ο Κύπριος αποφασίζουν να πανηγυρίσουν το γεγονός αυτό και μεταφέρονται σε μια «ΛΟΚΑΝΤΑ» πανδοχείο για να φάνε, να πιούνε και να γλεντήσουν .

Ο κάθε ένας ήρωας μιλά τη διάλεκτο του τόπου του, με αποτέλεσμα οι διαφορές ανάμεσα στις διαλέκτους να προκαλέσουν μεταξύ τους κωμική ασυνεννοησία.

Όλοι οι ήρωες του έργου που κινεί ο συγγραφέας γύρω από το επεισόδιο του γλεντιού , του μεθυσιού , του καυγά ,και τον τραυματισμό του Κρητικού από τον Αρβανίτη, έχουν τέτοια αλήθεια και ζωντάνια που είναι ένα πανόραμα κωμικών καταστάσεων μιας ξέφρενης λαϊκής κωμωδίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλούν τον Δημήτριο Κ.Βυζάντιο «Θεόφιλο του Θεάτρου».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος
Σκηνικά: Κοστούμια : Δεσποινα Βολίδη
Μουσική: Άκης Τριανταφύλλου
Συμμετέχει: Το μουσικό σύνολο 'ΧΟΕΣ'