Ρεπορτάζ 30.000 λιρών για τον πόλεμο στο Ιράκ

20.06.2007
Το χρονικό του πολέμου στο Ιράκ ενέπνευσε τον δημοσιογράφο Ρατζίβ Χαντρασεκαράν - επικεφαλής του γραφείου της Ουάσιγκτον Ποστ στη Βαγδάτη - να γράψει ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, που βραβεύθηκε με το 30.000 λιρών βραβείο Σάμιουελ Τζόνσον.
Το χρονικό του πολέμου στο Ιράκ ενέπνευσε τον δημοσιογράφο Ρατζίβ Χαντρασεκαράν (Rajiv Chandrasekaran) να γράψει ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, που βραβεύθηκε με το 30.000 λιρών βραβείο Σάμιουελ Τζόνσον, αλλά και τον πρωταγωνιστή των «Σοπράνος» Τζέιμς Γκαντολφίνι να γυρίσει την τηλεοπτική σειρά «Αlive Day Memories: Home from Ιraq», όπου πρωταγωνιστής και παραγωγός είναι ο ίδιος.

Στο βιβλίο «Ιmperial Life In The Emerald City», που περιγράφει το χρονικό του χάους των ΗΠΑ στο Ιράκ, απονεμήθηκε προχθές στο Λονδίνο το βραβείο Σάμιουελ Τζόνσον.

Ο Χαντρασεκαράν, που διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου της «Ουάσιγκτον Ποστ» στη Βαγδάτη, άντλησε το υλικό για το βιβλίο από δεκάδες συνεντεύξεις και εσωτερικά ντοκουμέντα.

Καθώς παρελάμβανε το βραβείο, είπε πως αυτό που τον ώθησε στη συγγραφή ήταν ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα γεγονότα: «Ως Αμερικανός σκέφτηκα, ίσως αντιφατικά, πως θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε στο Ιράκ, με τις κατάλληλες πηγές και τους κατάλληλους ανθρώπους κι ένα σχέδιο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο ειρηνικό και σταθερό Ιράκ. Ηταν η απογοήτευση που με ώθησε να γράψω αυτό το βιβλίο».

Στην προχθεσινή τελετή απονομής του βραβείου στο Λονδίνο χαιρέτισαν το βιβλίο του Χαντρασεκαράν ως «ένα από τα σημαντικότερα ρεπορτάζ των τελευταίων 50 χρόνων», ενώ η επικεφαλής της κριτικής επιτροπής Ελενα Κένεντι προσέθεσε: «Το γράψιμο είναι ψύχραιμο, ακριβές, χωρίς ποτέ να υπερβάλει, και σε πολλά σημεία πολύ πνευματώδες, καθώς η ηλιθιότητα της δράσης των Αμερικανών αποκαλύπτεται».