Αίθριες Νύχτες Θεάτρου και Μουσικής

28.06.2007
Ο φιλόξενος και δροσερός χώρος του «Αιθρίου των Μουσών» χτυπά και φέτος στην καρδιά της Αθήνας και προτείνει δύο παραγωγές στις οποίες κυριαρχεί το θέατρο.

Ο φιλόξενος και δροσερός χώρος του «Αιθρίου των Μουσών» χτυπά και φέτος στην καρδιά της Αθήνας και προτείνει δύο παραγωγές στις οποίες κυριαρχεί το θέατρο.

Η μουσική είναι βέβαια παντού παρούσα, αλλά στο πρόγραμμα πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το θέατρο. Η φετινή παρένθεση συνιστά μια πρόταση- πρόσκληση προς το κοινό του Αιθρίου με δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους έργα.

Πρόκειται για τη «Σελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας, έργο γραμμένο στις αρχές της Αναγέννησης καθώς και τη μουσικό-θεατρική παραγωγή που φέρει τον τίτλο «Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή», των Γιώργου Ανδρέου και Θοδωρή Γκόνη, ένα έργο σύγχρονο με μαρτυρίες οκτώ γυναικών που διατρέχουν τον χρόνο χωρίς να αποχωρίζονται το σήμερα!

Την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων υπογράφει και φέτος η Άννα Νταλάρα.

Το Πρόγραμμα
- Η «Σελεστίνα», του Φερνάντο ντε Ρόχας ανοίγει τις εκδηλώσεις του Αιθρίου την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου και επαναλαμβάνεται σε πέντε ακόμα παραστάσεις(15,16,17,18 και 19 Σεπτεμβρίου).

Κορυφαίο κείμενο του 15ου αιώνα, που επηρέασε την μετέπειτα ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η Σελεστίνα είναι το μοναδικό έργο του Ισπανού Φερνάντο ντε Ρόχας (1476-1541). Γραμμένο το 1496 στη Σαλαμάνκα θεωρείται το δεύτερο σημαντικότερο έργο της ισπανικής λογοτεχνίας μετά από τον «Δόν Κιχώτη» που γράφτηκε εκατό χρόνια αργότερα.
Πρόκειται για την ιστορία της δαιμόνιας προξενήτρας και προαγωγού Σελεστίνα που πετυχαίνει την άνομη ένωση του νεαρού ιππότη Καλλίστο με την ωραία και δύσκολη αρχοντοπούλα Μελιμπέα. Η Σελεστίνα όμως πέφτει θύμα της απληστίας της αλλά και της αφροσύνης των δύο δούλων του Καλλίστο συμπαρασύροντας στο θάνατο τους δύο ευτυχισμένους εραστές.
Την «κωμική τραγωδία» Σελεστίνα που θα παρακολουθήσουμε με πρωταγωνίστρια τη Νόνικα Γαληνέα, σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαίδης ενώ τη μουσική υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος.
Η μετάφραση- διασκευή καθώς και οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Αγαθής Δημητρούκα.
Την δραματουργική επεξεργασία κάνουν ο Βασίλης Νικολαίδης με την Αγαθή Δημητρούκα. Τα σκηνικά είναι του Νίκου Πετρόπουλου, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, τη διδασκαλία κίνησης η Ειρήνη Αλεξίου, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

Μαζί με τη Νόνικα Γαληνέα παίζουν οι: Κώστας Γάκης, Άννα Κουτσαφτίκη, Μάνος Ζαχαράκος, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Δανάη Τζήμα, Μαρία Παρασύρη, Πένυ Παπουτσή, Γιάννης Κρανάς και Ηλίας Κουνέλας. Τραγουδά ο Παναγιώτης Λάρκου.

Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή» είναι το σημείο που μας μεταφέρουν νοερά ο Γιώργος Ανδρέου και ο Θοδωρής Γκόνης, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Οι δύο καλλιτέχνες υπογράφουν ένα έργο σύγχρονο, με αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα.

Με άξονα τραγούδια - πορτραίτα, τρεις γυναίκες ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία οκτώ γυναικών, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους. Οι γυναίκες αυτές δεν μας είναι άγνωστες, ζουν δίπλα μας, έρχονται κοντά μας, τις αναγνωρίζουμε.

Η Άννα η Δαλασσηνή, η Ζωή η Πορφυρογέννητη, η Κασσιανή, η Κλεόπα Μαλατέστα, η Δούκισσα της Πλακεντίας, η θεία Σοφούλα Κωνσταντινιά - Σαραντανού, η μητέρα μου - η μητέρα του καθενός - κι ένα νεαρό κορίτσι στους δρόμους της Αθήνας έρχονται και ζητούν να ακούσουν το τραγούδι τους.
Κοινό δικό τους σημείο- ένα λευκό σημάδι που επιθυμεί να γίνει τραγούδι.

Φέτος, ο συνδυασμός είναι μοναδικός!
Ήχος θεάτρου και μουσικής μοναδικά συνταιριασμένος κάτω από τον αττικό ουρανό στο «Αίθριο των Μουσών»
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ.
Οι τιμές για τις παραστάσεις της «Σελεστίνα» είναι 35, 25 και 15€(φοιτητικό), ενώ για την παραγωγή «Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή» η γενική είσοδος είναι 20€.