Παγκόσμιο ρεκόρ για τα "Aνθη του Κακού"

28.06.2007
Ένα αντίτυπο της συλλογής ποιημάτων "Aνθη του Κακού" που προσέφερε ο γάλλος ποιητής Μποντλέρ στο ζωγράφο Ντελακρουά κατακυρώθηκε αντί του ποσού ρεκόρ των 510.000 ευρώ σε δημοπρασία χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων στο Παρίσι.
Ένα αντίτυπο της συλλογής ποιημάτων παγκόσμιο ρεκόρ " που προσέφερε ο γάλλος ποιητής Μποντλέρ στο ζωγράφο Ντελακρουά κατακυρώθηκε αντί του ποσού ρεκόρ των 510.000 ευρώ σε δημοπρασία χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων στο Παρίσι.

Η πώληση του βιβλίου του Μποντλέρ που ανήκε στη Συλλογή του Πιέρ Λερουά, μεγάλου βιβλιόφιλου, κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ για μια πρωτότυπη έκδοση της γαλλικής λογοτεχνίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Σόθμπις. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Μια Εποχή στην Κόλαση" του Ρεμπό που πωλήθηκε από τον οίκο Πιέρ Μπερζέ στις 20 Ιουνίου 2006 αντί 440.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το βιβλίο του 1857 είχε δωρηθεί από τον γάλλο ποιητή στον ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά ως "ένδειξη αιώνιου θαυμασμού", όπως υπογράφει ο ποιητής στη χειρόγραφη αφιέρωση. Η αρχική αξία του βιβλίου που περιέχει τρεις χειρόγραφες διορθώσεις εκτιμάτο μεταξύ 300.000 και 400.000 ευρώ.

Ένα χειρόγραφο του Λαμαρτίνου για την κατάργηση της θανατικής ποινής ως καταδίκη για πολιτική δράση ή πολιτικό αδίκημα επρόκειτο να δημοπρατηθεί, αλλά αποσύρθηκε από τον συλλέκτη. Ο ιδιώτης αποφάσισε να κάνει δωρεά το χειρόγραφο στο κράτος ως ιστορικό έγγραφο. Το κείμενο είναι πρώτο διάταγμα που θέσπισε η προσωρινή κυβέρνηση του 1848, εγράφη δια χειρός Λαμαρτίνου και υπογράφηκε από τον ίδιο και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Η αξία του εκτιμάτο μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.