Πρίγκιπας των Αστούριας ο Έιμος Οζ

29.06.2007
Ο Ισραηλινός συγγραφέας Έιμος Οζ τιμήθηκε με το βραβείο 'Πρίγκιπας των Αστούριας' για τη Λογοτεχνία, όπως ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή του Οβιέδο στη βόρεια Ισπανία.

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Έιμος Οζ ("Το Μαύρο Κουτί", "Ιστορία Αγάπης και Σκότους", "Η Γυναίκα που Γνώρισα") τιμήθηκε με το βραβείο Πρίγκιπας των Αστούριας για τη Λογοτεχνία, όπως ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή του Οβιέδο στη βόρεια Ισπανία.

Η τελετή απονομής θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

Ο 68χρονος Οζ, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, είναι σύμφωνα με την επιτροπή "ένας από τους Ισραηλινούς διανοούμενους που έχουν εμπλακεί τα μάλα στην αναζήτηση μιας ειρηνικής έκβασης στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στην οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του". Οι κριτές των βραβείων είπαν ότι ο Οζ «συνέβαλε στο να μετατραπεί η εβραϊκή διάλεκτος σε ένα κυριολεκτικά λαμπρό όργανο».

Τα Βραβεία Πρίγκιπας των Αστούριας απονέμονται από το Fundación Príncipe de Asturias σε άτομα από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με διακρίσεις στις επιστήμες, στον ανθρωπισμό και στα δημόσια πράγματα. Ανακοινώνονται στο Οβιέδο και θεσμοθετήθηκαν το 1981. Θεωρούνται τα ισπανικά Νόμπελ, χωρίζονται σε οκτώ κατηγορίες και συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ και το αντίγραφο γλυπτού του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου και γλύπτη Μιρό.

Το αντίστοιχο περσινό βραβείο Πρίγκιπας των Αστούριας για τη Λογοτεχνία είχε απονεμηθεί στον Αμερικανό συγγραφέα Πολ Όστερ (Τριλογία της Νέας Υόρκης). Στις αρχές του χρόνου, το βραβείο του πρίγκιπα της Αστούρια για τις τέχνες είχε δοθεί στον Αμερικανό τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν.